Menu
Hytter ved Randsfjorden ble rammet av ekstremværet Hans. Samtidig dukker ikke kommunene som ble rammet av ekstremværet opp på verstinglista over hvor det blir farligst å bo i årene fremover. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nordnorske kommuner mest sårbare for klimaendringer

Kommunene som ble rammet av Hans er ikke på lista over hvor det trolig blir farligst å bo i årene fremover. Det er derimot flere mindre kommuner i Nord-Norge.

Av NTB | 24.08.2023 22:14:31

Vær: Noradapt, Norsk senter for klimatilpasning, har stått for den første klimarangeringen av alle norske kommuner. Tallene er dårlig nytt for mindre distriktskommuner i Nord-Norge og til dels på Vestlandet, skriver Nationen

Klimatilpasning handler om å forebygge mot og forhindre at naturkatastrofer skjer. Rangeringen gir for første gang indikatorer for å måle hvor langt norske kommuner er kommet i det arbeidet.

Blant verstingkommunene, som både er mest utsatt av naturgitte årsaker og der kommunene heller ikke har gjort mye klimatilpasning, dominerer Nord-Norge. På lista av kommuner som kan bli «klima-taperne» finner man blant annet Gamvik, Nordkapp, Vardø og Nesseby.

At flere nordnorske kommuner topper verstinglista, skyldes det en kombinasjon av naturgitte forhold, samt at klimaendringene forsterkes i nord, fordi endringene i temperatur blir kraftigere koblet sammen med negative samfunnstrender, som fraflytting.

I den andre enden av skalaen, dominerer Østlandet blant kommunene som både er minst utsatt og allerede har gjort mye klimatilpasning. Blant kommunene som kan bli «klima-vinnerne» finner man Bærum, Lillestrøm, Tønsberg, Hamar og Stavanger

– All den tid Østlandet fortsetter å ha innenlandsklima, vil de ha en mindre risiko, sier forsker og stipendiat Torbjørn Selseng ved Vestlandsforskning til avisa.

(©NTB)

Flere nyheter: