Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte torsdag Berlin der han møtte statsminister Olaf Schulz. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Netanyahu forsvarer maktbruken mot palestinerne

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener maktbruken mot palestinere i de okkuperte områdene er berettiget og sier at ondskap må slås raskt ned på.

Av NTB | 16.03.2023 16:44:04

Kriminalitet og rettsvesen: Netanyahu sa dette da han torsdag møtte Tysklands statsminister Olaf Scholz i Berlin.

– Det oppfordres fortsatt til utslettelse av vårt folk, sa Netanyahu da han besøkte holocaust-minnesmerket i den tyske hovedstaden.

– Når man møter slik ondskap, må den slås ned på tidlig for å forhindre en katastrofe, sa han.

Hittil i år er nær 100 palestinere drept av israelske soldater og bosettere, blant dem mange barn og sivile. Israel har høstet internasjonal kritikk og anklages for overdreven maktbruk, men Netanyahu avviser kritikken.

– Vi står nå overfor andre oppfordringer om ødeleggelse av staten Israel og millioner av jøder, sa han.

Hundretusenvis av israelere har i flere måneder demonstrert i protest mot regjeringens varslede rettsreform, som vil svekke uavhengigheten til landets domstoler.

Reformen vil også gjøre det svært vanskelig å fjerne statsministeren og vil gi de folkevalgte anledning til å sette kjennelser fra høyesterett til side.

– Som partnere som deler demokratiske verdier, og som nær venn av Israel, følger vi denne debatten veldig nøye og jeg vil ikke skjule at vi gjør det med stor bekymring, sa han.

– Vårt ønske er at Israel forblir et liberalt demokrati, sa Scholz.

Netanyahu har lite til overs for kritikken, som han kaller absurd.

– Israel blir til stadighet utskjelt. Det hevdes at jeg som leder vil avskaffe demokratiet og annet tull. Dette er absurd, det er absurd, sa han etter møtet med Scholz.

Netanyahu leder nå den mest ytterliggående høyrenasjonalistiske regjeringen i Israels historie og er i hardt vær på hjemmebane. Selv er han tiltalt for korrupsjon og tillitsbrudd.

Scholz ga torsdag uttrykk for stor bekymring over den kontroversielle reformen.

(©NTB)

Flere nyheter: