Menu
Verdens beste alpinister skal stupe ned mot Ofotfjorden i 2029. Foto: Jan-Arne Pettersen / Arrangør Narvik 2020 / NTB

Narvik fikk tilslaget – skal arrangere alpin-VM i 2029

Narvik blir i 2029 Norges første arrangør av alpin-VM siden 1952. Søknaden vant fram i konkurranse med Val Gardena (Italia) og Andorra.

Av NTB | 04.06.2024 21:13:00

Sport: – Dette er en stor dag for alle som er glade i idrett. VM i alpint er et av verdens største idrettsarrangementer og følges av TV-seere over store deler av verden. Norge har over flere tiår markert seg som en av verdens beste alpinnasjoner, og endelig får vi oppleve et VM på hjemmebane, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til skiforbundets nettsted.

Styreleder Knut-Erik Dybal i alpin-VM 2029 jubler også.

– Nå gleder vi oss til neste etappe, sammen med Norges skiforbund, kommunen, næringslivet og idretten. Dette blir spennende og krevende. Å planlegge og etter hvert realisere VM-prosjektet er et stort lagarbeid som krever kompetanse av ulike typer og mye hardt arbeid, sier han.

FIS-president Johan Eliasch opplyste ved innledningen av seremonien der vertsbyer for VM i 2028 og 2029 skulle offentliggjøres at man på grunn av søknadenes kvalitet for en gangs skyld har valgt å utpeke to vertsbyer for alpin-VM på en gang.

Det betyr at også Val Gardena i Italia fikk alpin-VM tirsdag. Det mesterskapet skal arrangeres i 2031.

Eliasch oppfordret Andorra til å søke VM igjen. Han sa at alle tre søknader var av ypperlig kvalitet.

Den tidligere toppsyklisten Thor Hushovd har vært en frontmann i lobbyvirksomheten inn mot tildelingen.

– Vi har fra vi startet dette arbeidet, vært klar over at dette ikke er en sprint, men mer som en maraton. Vi har sett at også andre gode kandidater har gått flere runder før de til slutt har nådd helt opp. For Norge handler det om å gjøre beslutningstakerne trygge på at Narvik og Nord-Norge kan levere et mesterskap av ypperste klasse, har han uttalt.

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Der fikk Narvik tilslaget etter at de for to år siden tapte for sveitsiske Crans Montana i kampen om VM i 2027.

Verdensmesterskapet i alpine grener har aldri foregått på norsk jord hvis man ser bort fra vinter-OL i 1952. Etter Oslo-lekene ble det bestemt at de også hadde status som et VM. Hafjell og Kvitfjell har vært tidligere norske søkere, uten å få gehør. Om snaut fem år blir Narvik destinasjon for verdens beste alpinister.

(©NTB)