Menu
FOTO: Shutterstock / Tryg Forsikring

Nå starter høysesongen for mobilskader

Det er sommer, vi er mye ute og aktiviteten er høy. Dette gir hvert år mange mobilskader.

Av Egil M Solberg | 15.06.2024 00:13:03

Mobilskader: Alt skal dokumenteres på mobilen hvor bilder og video deles med venner. Ikke rart sommeren er høysesong for skader på vår trofaste venn, mobilen.

– Skadetallene våre viser at mobilen lever desidert farligst om sommeren. Risikoen er tre ganger større for skader nå enn om vinteren. Nå er det i tillegg en sterk økning i antall tyverier av mobiler, og en god del lommetyverier der tyvene bare tar den fra eieren og løper avgårde. Vi ser en klar trend, og forventer mange mobilskader i sommer, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Skader for millioner hvert år

Hvert eneste år erstatter forsikringsbransjen tusenvis av mobiltelefoner som er stjålet, blitt borte eller skadet. I fjor registrerte Tryg alene over 9000 skadesaker til en kostnad på over 50 millioner kroner. Topp 3 på skadestatistikken var da iPhone 11, iPhone 12 og iPhone 13.

– Mange tror at mobilene nå er nærmest uknuselige, men det er de altså ikke. Vi har fremdeles overraskende mange skader der glasset er knust. Heldigvis for miljøet velger de fleste reparasjon av mobilen ved at de får nytt glass, fremfor å få en ny mobil. De fleste dekkes av en god innboforsikring, men hvis du blir frastjålet mobilen på ferie, eller andre er skyld i at den blir skadet på reise, kan en god reiseforsikring hjelpe deg, sier han.

Blir dyrere og dyrere

Mobilene blir dyrere og dyrere, de siste modellene koster gjerne langt over 15.000 kroner. Samtidig er mobilen en bærbar datamaskin som er sårbar for støt og slag, vann og sand.

– Det er klart at erstatningssummene øker i takt med at mobilene blir dyrere. Juli er feriemåneden fremfor noen, og kurven for mobilskader sammenfaller med øvrige reiseforsikringsskader. Nordmenn er svært aktive i ferien, og mange mobiler er ikke nødvendigvis like glad i visse aktiviteter som vi selv er. Og de aktivitetene som byr på vann, enten i form av båtliv eller bading, fører ofte til mobilskader, sier Brandeggen.

Ikke lån ut til barna

Barn og tenåringer er ekstra utsatt for å miste eller skade mobiltelefonen sin i sommerferien.

– Barn og dyre mobiler er en risikabel kombo. Det er greit å huske på når du låner ut din dyre mobil til junior for at det skal bli litt fred og ro. Mange mobiler kommer i utgaver som er tilpasset aktive ungdommer, og de tåler gjerne litt røffere omgang enn dyrere utgaver, sier han.

Mange tror en reiseforsikring kun gjelder hvis man er på tur i utlandet, men de aller fleste gjelder faktisk også når du ferierer hvor som helst i Norge.

Slik sikrer du deg best mot mobilskader:

* Vurder om du virkelig trenger å ta med mobilen på alle aktiviteter.
* Skaff deg en egen feriemobil som enten tåler ekstra mye eller som er billig.
* Et kraftig og vanntett mobildeksel er en god forsikring i seg selv.
* Barn bør ha mobiler som tåler røff behandling. Eventuelt vurder en egen forsikring på barnas mobiler.
* Sett på sporing av mobiltelefonen. Da er sjansen større for at du finner den igjen.
* Det er ikke alltid lurt å låne bort den dyreste mobiltelefonen din til dine barn.
* Unngå å gjøre mobilen lett tilgjengelig for lommetyver. Ikke minst i storbyene i utlandet samt på strendene er mobilen et yndet tyveriobjekt for lommetyver.

Flere nyheter: