Menu
(Foto: Norsk Meteornettverk)

Nå er det store sjanser for å se både meteor og stjerneskudd

De siste ukene har himmelen over Sør-Norge blitt lyssatt av flere imponerende meteorobservasjoner. Den kommende meteorsvermen Geminidene topper seg den 13. Desember.

Av tomas | 10.12.2023 16:17:50

Haugalandet og Sunnhordland: De siste ukene har himmelen over Sør-Norge blitt lyssatt av flere imponerende meteorobservasjoner. Den kommende meteorsvermen Geminidene topper seg den 13. Desember.

Observasjonen ble fulgt opp av flere hendelser, inkludert et lysglimt sett av John Arne Thu i Rogaland, ledsaget av et lite smell og en spektakulær visning av stjerneskudd. Søndag 3. desember gikk det en stor meteor over Stord, melder NRK.

Norsk meteornettverk rapporterer en økning i antall meteorobservasjoner de siste ukene, og eksperter mener at den uvanlige hyppigheten skyldes tilfeldigheter kombinert med gunstige værforhold.

Den kommende meteorsvermen Geminidene topper seg den 13. Desember. Norsk meteornettverk anser denne svermen som årets sikreste, og meteorologene oppfordrer folk til å dra ut og nyte synet av hyppige stjerneskudd, spesielt hvis værforholdene tillater det.

Selv om størrelsene på meteorittene varierer, mener eksperter som Steinar Midtskogen at faren for at de skal være farlige er relativt liten. Mindre stjerneskudd kan være på størrelse med småstein, mens noen meteorer kan veie flere tonn.

Flere nyheter: