Menu
Elektrisk varebil. Foto: Artem Podrez / Pexel
Foto: Artem Podrez/Pexel

Nå blir det slutt for fordeler for elektriske varebiler

Enova varsler at fordelene for elvarebiler fases ut i slutten av mai. – Uforståelig, sier konsernleder i elektrobedriften Helgevold i Vindafjord, til NRK.

Av tomas | 19.05.2023 23:16:57

Vindafjord: Statsforetaket Enova varsler at støtteordningen for varebiler som går på strøm, fases ut 31.mai. Enova lanserte i 2019 en støtteordning til el-varebil som en del av Nullutslippsfondet. Ordningen innebar støtte på 50.000 kroner ved innkjøp av varebiler under 4500 kilo, melder NRK.

Automasjon- og elektrobedriften Helgevold, som har hovedkontor i Vindafjord, har i dag seks elektriske varebiler. Målet er at bedriftens 135 biler, skal bli hundre prosent utslippsfrie. Konsernleder i Helgevold, Bjørn Tollefsen, tror at målet nå kan ta lengre tid på grunn av at støtteordningen fjernes i slutten av mai.

– Det er dumt at støtten avvikles. Vi er et miljøselskap som vil satse, men dette får økonomiske konsekvenser for oss, sier Tollefsen til statskanalen.

Norsk elbilforening raser over at støtteordningen fases ut:

– For oss er dette ganske uforståelig. Dessverre tror vi dette kommer til å forsinke opptrappingen videre, og i verste fall gjøre at det går tilbake, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Enovas begrunnelse:

Statsforetaket Enova begrunner avviklingen med at markedet har utviklet seg i riktig retning.

– Årsaken til at vi legger ned støtten er at markedet har utviklet seg i riktig retning. Det er flere som velger elbil, det har kommet flere modeller og teknologien har blitt bedre. Vi har nådd et punkt hvor det ikke er riktig at staten skal bruke penger på støtte. Vi mener at vi har kommet til det punktet hvor aktørene kommer til å velge elvarebil. Det er lønnsomt fra dag en, og det svarer seg mer og mer for framtiden, sier Generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Regjeringen har varslet at alle nye personbiler, lette varebiler og bybusser skal være nullutslippskjøretøy innen 2025.

Flere nyheter: