Menu
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB

Mystisk brev til kontrollkomiteen feilmerket – var ikke hemmelig likevel

Et mystisk brev til Stortinget – om forsvarsministerens aksjer i Telenor – vakte stor oppmerksomhet tirsdag. Men brevet var feilmerket og ikke hemmelig likevel.

Av NTB | 26.09.2023 14:02:41

Politikk: – Tidligere kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram eide 1220 aksjer i Telenor. Disse ble solgt 1. desember 2021, står det i brevet kommunaldepartementet sendte kontroll- og konstitusjonskomiteen mandag kveld.

Brevet har tydelig påskriften «Unntatt offentlighet», hvilket fikk TV 2, NTB og flere andre medier til å melde i sine nyhetskanaler om det mystiske brevet.

Alle kjente til hva det gjaldt, men ingen sett innholdet i det.

Halvannen time senere skriver Kommunaldepartementet i en epost til NTB at brevet bare var feilmerket og ikke hemmelig i det hele tatt. Snarere tvert imot.

– Brevet som er omtalt i flere medier, har ved en feil blitt merket som skjermet, det skulle i utgangspunktet alltid ha vært offentlig. Fint om dere oppdaterer saken, skriver departementet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen møttes tirsdag klokka 14. Da var det habilitets- og aksjesakene som har ridd norsk politikk i sommer og høst, som sto på dagsordenen.

Brevet fra kommunalministeren er svar på et av oppfølgingsspørsmålene fra komiteen om nøyaktig hvor mange aksjer Bjørn Arild Gram eide i Telenor.

– Det er ene og alene regjeringen som har bestemt det, ikke komiteen. Men vi er bundet av deres avgjørelse. De må svare for hvorfor de har gjort det, sier komitéleder Peter Frølich (H) til NTB om hvorfor brevet var unntatt offentlighet.

Da Gram tiltrådte som kommunalminister høsten 2021, eide han aksjer i to selskap: Telenor og fiskeoppdrettsselskapet NTS. Etter gjennomgangen i Kommunaldepartementet besluttet Gram å selge aksjene i Telenor for 163.800 kroner, ifølge TV 2.

(©NTB)

Flere nyheter: