Menu
Fra torsdag ved midnatt kan det bli streik blant flyteknikerne hvis meklingen ikke fører fram. Det kan gi konsekvenser for ferieklare nordmenn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Mulig flyteknikerstreik kan gi ferietrøbbel for mange

Onsdag startet meklingen mellom flyteknikerne og NHO Luftfart. Hvis partene ikke blir enige innen midnatt torsdag, kan det gi trøbbel for ferieklare nordmenn.

Av NTB | 19.06.2024 13:03:09

Økonomi og næringsliv: Forhandlingene mellom flyteknikerne og NHO strandet i mai, og nå har mekler Mats Wilhelm Ruland i utgangspunktet to dager på seg for å få partene til å bli enige.

Norsk Flyteknikerorganisasjon (NFO) har varslet plassfratredelse for 30 medlemmer i første omgang, mens NHO Luftfart har svart med å levere plassoppsigelse for flyteknikerne i Luftambulansen (Avincis).

NFO skriver i en pressemelding at deres streikeuttak ikke skal ramme liv og helse, og reagerer derfor kraftig på at NHO Luftfart har varslet plassoppsigelse hos flyambulansetjenesten. Ifølge NFO er streikeviljen stor.

– Uttaket høres kanskje lavt ut, men med tanke på at det allerede er mangel på flyteknikere, samt et stramt sommerprogram samtidig med ferieavvikling, så kan det fort gi store utslag når vi er om lag 480 flyteknikere i Norge totalt, sier leder Jan Skogseth i NFO til flysmart24.no.

Streikeuttaket fra NFO vil ramme både SAS, Norwegian og Widerøe, som da får problemer med å få utført vedlikehold og utbedret feil på flyene. En eventuell streik vil begynne ved arbeidsstart fredag 21. juni.

Uenigheten dreier seg først og fremst om lønn og innretning av arbeids- og fritid for flyteknikerne.

Flyselskapene er foreløpig forsiktige med å si hva som kan bli konsekvensene for ferieklare nordmenn hvis meklingen ender i streik.

– Vi håper at partene i meklingen kommer til enighet. Utover det er det for tidlig å si noe om hva som kan bli konsekvensene. Det må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til NTB.

Widerøe på sin side opplyser at de planlegger for ordinær trafikk.

– Ved en eventuell streik er det varslet uttak av ti flyteknikere fra Widerøe Technical Services. Widerøe planlegger å fly som normalt. Skulle det oppstå enkelte driftsforstyrrelser vil berørte passasjerer bli kontaktet med informasjon. Vi ber våre passasjerer om å møte som normalt på flyplassen med mindre de har fått annen beskjed fra oss, eller der de bestilte sin flybillett, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lina Lindegaard Olsen i Widerøe.

– Vi håper at partene kommer til enighet slik at vi unngår en streik, sier Lindegaard Olsen.

Også SAS tar det foreløpig med ro.

– En potensiell streik vil slik det står nå ha en begrenset effekt på trafikken. Ved en eventuell lockout vil vi gjøre alt vi kan for at dette ikke skal få noen effekt på trafikkprogrammet, sier pressesjef Joachim Sponheim i SAS.

(©NTB)

Flere nyheter: