Menu
Røyk fra det som ble oppgitt å være et israelsk luftangrep mot Gazastripen søndag. Foto: Josphat Kasire / AP / NTB

Minst 40 drept i israelsk angrep mot Rafah – «forferdelig massakre»

Tallet på drepte har steget til 40 etter søndagens israelske luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah, ifølge palestinske myndigheter. Israel hevder de angrep Hamas-mål.

Av NTB | 27.05.2024 10:03:06

Politikk: Angrepet rammet området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah på Gazastripen søndag. Sivilforsvaret i Gaza opplyser at minst 65 personer ble såret.

Ifølge tidligere meldinger ble 35 palestinere drept, men mandag morgen opplyser sivilforsvaret på Gazastripen at tallet har steget til 40.

De fleste av de døde og sårede er barn og kvinner, ifølge myndighetene.

Bilder og videoer i sosiale medier som skal vise ødeleggelsene i teltleiren søndag kveld, viser store flammer og forkullede og lemlestede lik.

Det israelske militæret (IDF) hevder på sin side at angrepet rammet et Hamas-anlegg i Rafah hvor flere sentrale Hamas-terrorister befant seg.

– Angrepet ble gjennomført mot legitime mål i henhold til folkeretten, med bruk av presisjonsvåpen og på bakgrunn av nøyaktig etterretning som indikerte Hamas-bruk av området, heter det i en melding fra det israelske militæret (IDF).

Militæret opplyser også at de er klar over meldingene om at angrepet forårsaket en brann der sivile ble skadet. Denne hendelsen skal gjennomgås, ifølge militæret

Den palestinske selvstyremyndigheten anklager Israel for å med vilje ha angrepet telt som huser internt fordrevne på Gazastripen

Angrepet i Tel Al-Sultan skjedde to dager etter at FN-domstolen ICJ beordret Israel til umiddelbart å stanse militæroffensiven i Rafah, åpne grenseovergangen der for nødhjelp og gi etterforskere tilgang til området.

Den israelske regjeringen hevdet søndag at FN-domstolen ikke har krevd full stans i angrepene mot Rafah.

Røde Halvmåne sier området som ble angrepet søndag kveld, er utpekt av Israel som et «humanitært område».

Ifølge pressetjenesten til Hamas-myndighetene i Gaza rammet angrepet et senter drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). I en uttalelse fra myndighetene omtales angrepet som en «forferdelig massakre».

Ifølge militæret ble Hamas’ stabssjef for den okkuperte Vestbredden drept, i tillegg til en høytstående tjenesteperson som var blant dem som sto bak angrepet mot Israel i oktober i fjor.

Tidligere søndag meldte Israels militære at åtte raketter ble avfyrt fra Rafah mot sentrale deler av landet. Det var første gang på flere måneder at angrep ble rettet mot næringslivsstrøk i Tel Aviv, melder militæret.

Israel har ikke etterlevd FN-domstolens kjennelse og har i helgen gjennomført flere angrep mot mål i Rafah. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Euro-Med Monitor utførte Israel over 60 luftangrep mot Rafah i løpet av de første 48 timene etter ICJs ordre.

(©NTB)

Flere nyheter: