Menu
Julia Navalnaja kommer til Oslo 3. juni for å motta en menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde ektemann Aleksej Navalny. Foto: Gian Ehrenzeller / AP / NTB

Aleksej Navalnyjs enke til Oslo for å ta imot pris

Aleksej Navalnyjs enke, Julia Navalnaja, kommer til Oslo 3. juni for å ta imot Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris som går til hennes avdøde ektemann.

Av NTB | 27.05.2024 09:53:15

Politikk: Det skriver Aftenposten, som viser til et brev fra byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til Forretningsutvalget i Oslo bystyre.

Oslo Freedom Forum ønsker å bruke Rådhuset i Oslo til mottakelse og utdeling av menneskerettighetsprisen, men fikk nei fra Forretningsutvalget 13. mai.

Nå ber Lae Solberg utvalget om å revurdere avgjørelsen.

Prisen skal deles ut av menneskerettighetsaktivist Tanele Maseko, som dermed også kommer til Oslo. Hun var gift med Thulani Maseko – den swaziske menneskerettighetsadvokaten ble drept i sitt eget hjem i 2023.

– Det ligger en stor symbolverdi i at to ektefeller av menneskerettighetsaktivister, som døde som følge av sitt virke, kommer til Oslo for å dele ut og motta prisen, skriver Solberg.

Han peker på at prisen ventes å få mye oppmerksomhet.

– En utdeling i Rådhuset vil synliggjøre Oslo internasjonalt som en by som fremmer menneskerettigheter og demokrati, skriver han.

I lys av situasjonen i Russland og Russlands invasjon av Ukraina vil det oppfattes «uheldig» om Oslo kommune sier nei til å være vertskap for utdelingen av prisen, mener Solberg.

– Tildelingen av prisen til Navalnyj posthumt vil også være en kraftfull markering av motstand mot Putins regime i Russland, skriver byrådslederen.

47 år gamle Aleksej Navalnyj døde under uklare omstendigheter 16. februar i en fangeleir i Sibir.

Flere nyheter: