Menu
Mange flykter fra kampene mellom opprørerne i M23 og regjeringsstyrkene i Kongo. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

Minst 15 drept i Kongo under angrep fra opprørere

Opprørsgruppen M23 angrep mandag i den lovløse, østlige delen av Kongo og drepte minst 15 mennesker. Flere tusen rømte hjemmefra.

Av NTB | 04.03.2024 22:47:39

Kriminalitet og rettsvesen: Vitneforklaringer fra lokale innbyggere, helsearbeidere og myndighetspersoner går ut på at kampene skjedde i Rutshuru-regionen i den østlige provinsen Nord Kivu.

Sammenstøtene mellom tutsi-opprørerne i M23 og kongolesiske regjeringsstyrker har blusset opp de siste dagene i regionene Rutshuru og Masisi. Forbindelsen mellom Nord Kivu og landets hovedstad Goma har vært så å si brutt og gjort det umulig for regjeringsstyrkene å rykke fram.

Kongo, FN og vestlige land sier at Rwanda støtter opprørerne for å få kontroll over store mineralressurser, en beskyldning som myndighetene i Kigali sterkt avviser.

Kilder sier til AFP at de siste kampene brøt ut i flere områder nord for Goma. Mange landsbyer ble utsatt for rene bomberegn, og innbyggerne flyktet hals over hode. Flere kilder sier at minst ti personer, blant dem flere barn, ble drept i Nyanzale.

EU sluttet seg mandag til kritikken som er reist mot regjeringen i Kigali fra USA og Frankrike.

– EU fordømmer Rwandas støtte til M23 og det militære nærværet på kongolesisk område. EU anmoder Rwanda på det sterkeste om å trekke alle sine styrker ut av Kongo så vel som å stanse støtten til M23 og kutte alt samarbeid, heter det.

(©NTB)

Flere nyheter: