Menu
Selskapet Meta bøtelegges av EU for salg av personvernopplysninger til amerikanske myndigheter. Foto: Tony Avelar / AP / NTB

Meta anker milliardbot fra EU

Facebook-eier Meta får 1,3 milliarder dollar i bot av EU for salg av personvernopplysninger til USA. Selskapet vil anke boten og advarer mot farlig presedens.

Av NTB | 22.05.2023 13:18:59

Økonomi og næringsliv: Beløpet tilsvarer om lag 14 milliarder norske kroner, og Meta får fem måneder på seg til å slutte å overføre data fra Europa til USA.

Det er det irske datatilsynet DPC som bøtelegger teknologigiganten. Årsaken er brudd på europeiske personvernregler, ifølge Politico.

– Dette setter en farlig presedens for utallige andre selskapet som overfører data mellom EU og USA, sier Metas utenlandsdirektør Nick Cleggs og sjef for juridisk, Jennifer Newstead, i en uttalelse.

Videre sier selskapet at kjennelsen ikke vil påvirke Facebook i Europa. Meta eier blant annet de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp.

– Dette rammeverket vil sikre stabilitet og rettssikkerhet, sa en talsperson for EU-kommisjonen på en pressekonferanse mandag.

Avsløringene viste at amerikanske myndigheter hadde fått tak i personvernopplysninger gjennom teknologiselskaper som Facebook og Google.

Det er heller ikke første gang en amerikansk teknologigigant bøtelegges for brudd på europeiske personvernregler. I 2021 måtte Amazon betale en bot på 746 millioner dollar, tilsvarende 8,1 milliarder kroner.

Meta vil anke kjennelsen og mener boten er urettmessig og unødvendig.

Det er ventet at EU-kommisjonen og amerikanerne blir enige om en avtale om dataoverføringer mellom Europa og USA i løpet av sommeren.

Saken har sine røtter fra avsløringene gjort av Edward Snowden om USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.

Flere nyheter: