Menu
Venstre-leder Guri Melby er skeptisk til Norges forhold til Kina. Hun mener regjeringen må være tøffere, og kritiserer avtalen tidligere statsminister Erna Solberg (H) forhandlet fram med kinesiske myndigheter i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Melby langer ut mot Solbergs Kina-avtale

Venstre-leder Guri Melby mener Norge må bli mye tøffere mot Kina og kritiserer tidligere statsminister Erna Solbergs (H) normaliseringsavtale fra 2016.

Av NTB | 15.04.2023 10:34:04

Politikk: – Jeg er enig med Erna Solberg om veldig mye, men i dette spørsmålet mener jeg hun tar grunnleggende feil, sier Melby til VG.

Høyre-leder Erna Solberg forsvarte nylig avtalene som ble forhandlet fram med Kina da hun var statsminister i 2016. Den såkalte normaliseringsavtalen ble forhandlet fram etter at kinesiske myndigheter frøs den diplomatiske forbindelsen med Norge da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

I avtalen sa Norge blant annet at de hadde respekt for Kinas samfunnssystem og ikke ville støtte handlinger som undergraver Kinas grunnleggende interesser.

Det er denne avtalen Melby vil rive i to.

– Vi skal si at den ikke gjelder lenger, og vi skal avslutte arbeidet med en frihandelsavtale med Kina, sier hun til avisen.

Solberg avviser at Norge har en «normaliseringsavtale» med Kina.

– Vi har en felleserklæring. Den ble inngått blant annet for å kunne ha dialog med Kina om brudd på menneskerettigheter, noe vi ikke kunne ha i de seks årene forholdet var fryst, sier hun til VG.

(©NTB)

Flere nyheter: