Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz vil i dag kunngjøre at landet sender leopard 2-stridsvogner til Ukraina, melder flere medier. Foto: DPA / AP / NTB

Medier: Tyskland vil kunngjøre at Ukraina får stridsvogner

Tysklands statsminister Olaf Scholz vil i dag kunngjøre at landet har besluttet å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, ifølge Politico.

Av NTB | 25.01.2023 11:25:11

Politikk: Politico viser til to anonyme kilder med kjennskap til saken, men noen bekreftelse fra offisielt hold har ennå ikke kommet.

Kunngjøringen ventes å komme klokka 13 når Scholz åpner spørretimen i den tyske nasjonalforsamlingen Bundestag.

Der Spiegel skrev tirsdag at den tyske regjeringen har bestemt seg for å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, men også de viste til anonyme kilder. Det samme gjør nyhetsbyråene Reuters og DPA.

Den tyske regjeringen vil ifølge Der Spiegel også gi andre land grønt lys til andre land som ønsker å forsyne Ukraina med tyskproduserte Leopard-stridsvogner de har i eget arsenal, blant dem Polen.

Tyskland har lenge sagt nei til å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina, og har gjort det klart at USA måtte ta det første steget ved å sende Abrams 2-stridsvogner.

Flere amerikanske medier, blant dem The Wall Street Journal, meldte imidlertid tirsdag at president Joe Biden etter intense forhandlinger med Tyskland skal være på gli i spørsmålet, og at det ligger an til at USA vil sende rundt 30 stridsvogner av denne typen til Ukraina.

Heller ikke dette er offisielt bekreftet, men en kunngjøring skal være nær forestående.

Lederen i forsvarskomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, skriver imidlertid på Twitter at beslutningen om å sende Leopard 2 «var vanskelig, men uunngåelig».

Pentagon har vært lite villige til dette og har vist til at Abrams 2-stridsvognene er kostbare, avanserte og forutsetter mye opplæring og et betydelig støtteapparat.