Menu
Folk søkte ly etter at Fernando Villavicencio ble skutt og drept på avslutningen av et valgkamparrangement utenfor en skole i Quito onsdag kveld. Foto: API / AP / NTB

Mann mistenkt for å ha drept presidentkandidat i Ecuador er død etter skuddveksling med politiet

En mann som er mistenkt for å ha drept presidentkandidaten Fernando Villavicencio i Ecuador, er skutt og drept i skuddveksling med politi.

Av NTB | 10.08.2023 04:04:20

Politikk: Den mistenkte døde av skadene han pådro seg etter skuddveksling med politi under pågripelse, opplyste ecuadoriansk påtalemyndighet natt til torsdag norsk tid.

Villavicencio var blant Ecuadors åtte presidentkandidater. Han ble drept på et valgkamparrangement onsdag kveld lokal tid.

Videoer i sosiale medier viste folk som søker ly og roper på valgkamparrangementet i hovedstaden Quito idet man kan høre lyden av skudd.

Villavicencio var på vei inn i en bil etter arrangementet da han ble skutt. Drapet skjedde onsdag kveld lokal tid. Ifølge avisen El Pais ble det avfyrt tre skudd mot hodet hans.

Flere andre som var ved Villavicencio, ble truffet av splinter og sendt til sykehus.

– I hans minne og for hans kamp, vil jeg forsikre dere om at denne kriminelle handlingen ikke skal gå ustraffet hen. Organisert kriminalitet har gått for langt, men hele lovens tyngde skal ta hånd om dem, uttalte Lasso, som innkalte landets sikkerhetstopper til hastemøte, natt til torsdag norsk tid.

Villavicencio var medlem i nasjonalforsamlingen fram til mai i år og stilte som en av de til sammen åtte kandidatene til presidentvalget som skal holdes om halvannen uke.

Han var 59 år gammel og var tidligere fagforeningsmedlem i det statlige oljeselskapet Petroecuador. Senere ble han journalist, før han valgte en politisk karriere. I valgkampen fokuserte han blant annet på korrupsjonsbekjempelse.

Villavicencio var åpen kritiker av daværende president Rafael Correa, som styrte landet fra 2007 til 2017, og ble dømt til 18 måneders fengsel for ærekrenkelser mot Correa. Villavicencio flyktet til et urfolksområde i Ecuadors del av Amazonas og ble senere innvilget asyl i Peru.

I 2017 ble Villavicencio valgt inn i nasjonalforsamlingen, der han satt til mai i år. Som folkevalgt ble han kritisert av opposisjonspolitikere for å hindre riksrettssaken mot Lasso tidligere i år.

De folkevalgte innledet riksrettsprosessen mot Lasso fordi han angivelig tolererte korrupsjon i statseide bedrifter. Det ble også holdt en riksrettssak mot Lasso i fjor sommer, der han ikke ble felt.

Lasso var ventet å stille til gjenvalg, men oppslutningen om ham var nede på 10 prosent på meningsmålingene, og i juni erklærte han at han ikke stiller til gjenvalg.

I valget vil opposisjonen på venstresiden under ledelse av tidligere president Rafael Correa kunne gjøre det bra, har eksperter uttalt. Correa oppholder seg i Belgia etter at han flyktet utenlands for å unngå en åtte år lang fengselsstraff for korrupsjon.

President Guillermo Lasso, som ikke stiller til gjenvalg, sa før den mistenkte ble skutt og drept at den eller de som sto bak drapet, skal stilles til ansvar.

Villavicencio hadde en oppslutning på rundt 7,5 prosent på de siste meningsmålingene, noe som plasserte ham på en femteplass blant de åtte kandidatene.

Den 67 år gamle konservative Lasso styrer for tiden ved dekret etter at han i mai oppløste nasjonalforsamlingen. Det er duket for nyvalg på både president og nasjonalforsamling 20. august.

(©NTB)

Flere nyheter: