Menu
Venezuelas president Nicolás Maduro sier han er klar for å gjenoppta forhandlingene med USA. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Maduro sier han har gått med på å gjenoppta forhandlinger med USA

Venezuelas president Nicolás Maduro sier at regjeringen har gått med på å gjenoppta forhandlinger med USA.

Av NTB | 02.07.2024 03:03:16

Politikk: Det skjer mindre enn en måned før presidentvalget i landet, der Maduro håper å bli gjenvalgt til en tredje periode. På sin ukentlige TV-sending beskriver Maduro dialogen med USA som presserende.

Han sier videre at han har gått med på å gjenoppta den, men det er uklart om også USA har sagt seg villige til dette.

– Neste onsdag vil samtalene gjenopptas med den amerikanske regjeringen, slik at de kan oppfylle avtalene som ble undertegnet i Qatar, sier Maduro videre.

Forhandlingene startet for rundt to år siden, men etter at USA gjeninnførte sanksjoner mot Venezuelas oljesektor i fjor vår, har Maduro-regjeringen anklaget Washington for å bryte avtalen fra Qatar.

Sent i 2023 ble de enige om en fangeutvekslingsavtale, etter månedsvis med forhandlinger der Qatar var mekler.

Valget 28. juli ligger an til å bli den største prøven til nå for sosialistpartiet som har dominert landet i 25 år siden Hugo Chávez’ tid som president.

Maduro og opposisjonen inngikk i fjor en avtale om å tilrettelegge for et fritt og rettferdig valg, men han snudde da den økte populariteten til opposisjonsleder Maria Corina Machado brått ble en reell trussel for mulighetene for å bli gjenvalgt.

USA lettet på noen av sanksjonene mot Venezuela etter at Maduro gikk med på avtalen, men trakk dette tilbake da regjeringspartiet fortsatte å bruke statsapparatet til egen fordel, blant annet ved å blokkere Machados kandidatur.

Også kandidaten som ble utpekt som Machados erstatter, ble hindret fra å delta. Hun har gitt sin støtte til eksdiplomaten Gonzalez.

– Jeg har i to måneder fått forslag fra den amerikanske regjeringen om å gjenoppta samtalene og den direkte dialogen, sier Maduro.

Ti kandidater, blant dem Maduro, kjemper om å bli president. Den eneste utfordreren med reelle vinnersjanser er Edmundo Gonzalez Urrutia, som representerer opposisjonskoalisjonen Enhetsplattformen.

(©NTB)

Flere nyheter: