Frida Maanum gratuleres av Mathilde Harviken etter å ha utlignet for Norge i EM-kvalifiseringskampen mot Italia. Foto: Spada / LaPresse via AP / NTB

Maanum berget poeng i landslagscomebacket – 1-1 mot Italia

Norges fotballkvinner fikk en marerittstart og var på vei mot tap i Italia, men Frida Maanum nikket inn det svært viktige målet som ga 1-1.

Av NTB | 04.06.2024 20:13:09

Sport: Dermed har Norge alt i egne hender før EM-kvalifiseringens gruppespill avsluttes i juli. Norge og Italia er begge to poeng bak gruppas lederlag Nederland.

Mindre enn en halvtime før slutt så det svært stygt ut for Norge sjanser til å bli blant de to beste i gruppa og løse EM-billett allerede i sommer. Da lå Norge under 0-1, mens Nederland ledet 1-0 over Finland.

Hadde det endt slik, ville håpet om topp-to-plassering nesten vært ute. Men først utlignet Jutta Rantala til 1-1 for Finland, og så ruvet Maanum over Lucia Di Guglielmo og Elisa Bartoli og nikket Guro Reitens hjørnespark i mål i det 81. minutt.

– Det var deilig og forløsende, det så du på reaksjonen min. Det var viktig å unngå at de fikk tre poeng, og så tar vi med oss et poeng hjem også, sa Maanum til TV 2.

Hun ble byttet inn i det 63. minutt til sin første landskamp siden hun kollapset i den engelske ligacupfinalen i slutten av mars.

– Å hjelpe laget igjen og bidra er noe jeg har tenkt mye på og gledet meg til. Det betyr veldig mye, sa Maanum.

Vinner Norge borte mot Finland og hjemme mot Nederland i juli, er laget gruppevinner. Mindre enn seks poeng kan også holde til EM-billett uten å gå veien om omspill i høst.

Med seier i Finland 12. juli vil Norge være blant de to beste før siste runde, ettersom Nederland og Italia møtes. Da er også nedrykk definitivt avverget.

Det utsatte bare de italienske jubelscenene noen minutter. I det 5. minutt ble venstreback Di Guglielmo spilt fram av Giulia Dragoni på venstresiden. Hun tok seg til kortlinja og slo ut til Manuela Giugliano, som skjøt flatt i hjørnet.

Det var en veldig fortjent hjemmeledelse, men de norske greide etter hvert å samle seg og komme inn i kampen. Det var lovende tendenser da Ingrid Syrstad Engen spilte fram Reiten til skudd i god posisjon, men hun var så vidt offside.

Fiskerstrand måtte vise klasse igjen da Di Guglielmo i det 28. minutt kjørte rundt med Maria Thorisdottir og skjøt mot nærmeste stolpe.

– Vi fikk en tøff start, men vi kom oss inn i kampen og skapte flere sjanser. Vi må bli mer presise på siste tredel, sa assistenttrener Ingvild Stensland til TV 2 i pausen.

Norge fikk et bedre grep om kampen i den andre omgangen og styrte spillet, men slet fortsatt med å komme til store sjanser.

I det 59. minutt holdt det på å bli 2-0 til Italia da innbytter Sofia Cantore fikk avslutte i feltet etter passivt norsk forsvarsspill. Ballen smalt i tverrliggeren og spratt ut.

Reiten var nær scoring på et innlegg fra Graham i det 80. minutt. Det ble i stedet corner, og da ble det norsk jubel.

Begge lag hadde muligheter til å avgjøre på tampen. Fiskerstrand gjorde en god redning på en avslutning fra Chiara Beccari i det 86. minutt, og det måtte noen blokkeringer og klareringer til før laget kunne glede seg over ett poeng.

Norge fikk sjokkbehandling fra start, og Italia kom til en dobbeltsjanse før det var spilt et minutt. Barbara Bonansea ble spilt fram på venstresiden, fikk mye rom å løpe i og slo skrått ut til Valentina Giacinti. Cecilie Fiskerstrand var raskt nede og reddet, og hun tok også returen fra Bonansea.

I det 35. minutt var Caroline Graham Hansen veldig nær utligning etter en fin norsk kontring. Engen vant ballen på motstanderens halvdel, og Reiten spilte fram Graham, som red en takling fra Di Guglielmo og skjøt i tverrliggeren borte i krysset.