Menu
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik under overrekkelsen av krav mellom NHO og LO i lønnsoppgjøret 2023.Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lønnsoppgjøret er i gang – krav om økt kjøpekraft

LO og YS har levert sine krav i lønnsoppgjøret til NHO. Blir de ikke enige, kan det bli storstreik.

Av NTB | 27.03.2023 13:34:03

Arbeidsliv: – Våre krav er økt kjøpekraft, samtidig som vi legger vekt på lavtlønnede og likelønn, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun mandag overleverte sine krav i lønnsoppgjøret til NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Nå følger noen dager med det mange regner med blir usedvanlig krevende forhandlinger. Blir de ikke enige i løpet av torsdagen, brytes forhandlingene og de ender opp hos Riksmekleren.

Dersom det blir brudd i meklingen, kan inntil 185.000 LO-medlemmer blitt att ut i streik. Også YS overleverte sine krav mandag.

YS er bekymret for at arbeidstakernes del av verdiskapingen synker og lønnsforskjellene øker.

– Større overskudd til eierne og mer i bonus og lederlønninger viser at det er rom for at også de ansatte kan ta ut sin del av verdiskapingen, sier leder Anneli Nyberg i YS-privat.

NHO-leder Ole Erik Almlid innledet forhandlingene med å si at det helt sikkert blir krevende.

– For oss er det slik at vi har bransjer som opplever ulik utvikling, som har ulike framtidsutsikter, og det må vi ta hensyn til, sa Almlid.

Det er utviklingen i frontfaget, altså industrien, som danner grunnlaget for lønnsoppgjøret. Rammen for lønnsøkningen, blir også førende for andre grupper i samfunnet som skal forhandle senere.

I fjor økte prisene såpass mye at nordmenn i snitt fikk reallønnsnedgang, altså at kjøpekraften ble svekket.

LO har med bekymring merket seg at toppsjefene fikk mye kraftigere lønnsøkning enn andre grupper.

– Dette har våre forhandlere selvfølgelig med seg inn i forhandlingene, sa Følsvik til NTB i helgen.

Både LO og YS krever økt kjøpekraft, altså at lønnen øker mer enn prisene. Siden årets prisvekst er beregnet til 4,9 prosent, kan det bety et solid lønnskrav.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at man kun forhandler om lønn.

Flere nyheter: