Menu
Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, her under Natos uformelle utenriksministermøte i Oslo 1. juni. Foto: Lise Åserud / NTB

Løkke: – Russland har i praksis nasjonalisert Carlsbergs datterselskap

Det er helt urimelig at Russland i praksis har nasjonalisert Carlsbergs bryggerivirksomhet i landet, sier Danmarks utenriksminister.

Av NTB | 20.07.2023 11:03:15

Økonomi og næringsliv: Den russiske staten vil «midlertidig» kontrollere aksjene i blant andre Baltika Breweries, heter det i et dekret som ble publisert søndag.

I juni opplyste eieren Carlsberg at de selger virksomheten sin i Russland. Det opprører Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (M).

– Carlsberg har ønsket å stenge ned sine aktiviteter i Russland og avhende sine aktiva. Derfor er det helt urimelig at det på denne måten skjer en de facto nasjonalisering, sa han under et ministermøte i Brussel torsdag.

Dekretet er signert av president Vladimir Putin. Danmarks regjering prøver nå å presse myndighetene til å respektere Carlsbergs rettigheter.

– På et eller annet tidspunkt kan man håpe at Russland begynner å tenke over hvor de hører til. Slike avgjørelser betyr at det vil ta et hav av tid for Russland å gjenvinne sin plass som et land man kan regne med i verdenssamfunnet, sier Løkke Rasmussen.

Den danske forretningsadvokaten Jacob Ørskov Rasmussen bemerket tidligere i uken at det eneste som skiller dette fra en full nasjonalisering, er at den russiske stat ikke kan selge Baltika.

(©NTB)

Flere nyheter: