Menu
Illustrasjonsbilde: E. Solberg / Radio Haugaland

Lokale TV- og radiokanaler får over ni millioner i støtte

Lokale TV- og radiokanaler får 9,2 millioner kroner i støtte av Medietilsynet. Radio Haugaland får 800.000 til DAB-utbygging.

Av Egil M Solberg | 22.05.2023 10:44:54

Økonomi og næringsliv: I løpet av 2023 skal Medietilsynet fordele til sammen litt over 22 millioner kroner til lokale kringkastere. I denne runden går en stor del av støtten til å styrke programtilbudet i lokalradio og lokal-TV, skriver Medietilsynet i en pressemelding ifølge NTB.

Medietilsynet gir støtte til 61 lokale programproduksjoner, 47 radioprogram og 14 lokal-TV-program. Til sammen får disse 5,2 millioner kroner.

Flere av programmene som får støtte, skal dekke kommune- og fylkestingsvalget til høsten.

– Støtten er med på å styrke det lokale demokratiet og mediemangfoldet rundt om i landet, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet ifølge NTB.

DAB-utbygging av A-Media AS, Radio Haugaland

Sammen med datterselskapene Radio Sunnhordland AS og Grønn Kringkasting AS, har A-Media AS fått 800.000 kroner til DAB-utbygging.

Det er ikke tildelt penger til utbygging av DAB på Haugalandet eller i Sunnhordland. Utbyggingen lokalt har siden 2015 vært blokkerer av Haugaland kraft.

Isteden er det tildelt midler for DAB-utbygging i Bergen-regionen, Hardanger og Sogn. Det er i disse områdene A-Media, Radio Haugaland bistår med DAB-utbygging for lokalradioene i 2023.

Det betyr ikke at utbyggingen stopper helt opp på Haugalandet og i Sunnhordland. I 2022 ble det satt opp fire sendere, henholdsvis i Grinde, Ølen, Etne og på Siggjo/Bømlo. Dette er en utbygging som skjer helt uten økonomisk støtte. I tillegge er det bygget sendere på Steinsfjell, Bokn, Haugesund sentrum og på Kattnakken/Stord. Flere av senderne er såkalte høyeffektsendere.

A-Media AS, Radio Haugaland er den eneste lokalradioen i landet som er fratatt muligheten til økonomisk støtte i eget område. Det sørget FK Haugesund for i et samarbeid med Haugaland Kraft.

Lokalradioene kan få opp til 1,5 millioner kroner per år til slik utbygging. Det betyr at lokalradioene på Haugalandet er frarøvet muligheten for mange millioner kroner i støtte til utbygging siden 2015.

Problemstillingen er tatt opp med Haugaland Kraft og Karmøy kommune, som største eier, flere ganger. Så langt har ingen av de ansvarlige ønsket å gjøre noe med problemet.

Ordfører Jarle Nilsen (Ap) bekreftet i en e-mail til Radio Haugaland i fjor at Karmøy kommune ikke så noen grunn til å foreta seg noe.

Flere nyheter: