Menu
LO-leder Peggy Hessen Følsvik hentet Jonas Gar Støre opp på scenen da hun røpet at LO har satt ny medlemsrekord, med over 1 million medlemmer, etter streiken i våres. Foto: Javad Parsa / NTB

LO-lederen med flammende forsvar av arbeidslinjen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ingen planer om å kødde med arbeidslinjen. Fredag framsto hun som dens varmeste tilhenger da hun hilste Ap-landsmøtet

Av NTB | 05.05.2023 14:54:15

Politikk: – Det er ikke tilfeldig at vi kaller oss arbeiderbevegelse. Vi er arbeidere. Vi arbeider, sa LO-lederen i sin hilsningstalen til landsmøtet som går av stabelen i Oslo.

– Som parti og som bevegelse er det vår jobb er å ivareta interessene til de som arbeider – arbeidsfolk. Derfor, dere, så blir det veldig fremmed for meg å være kritisk til «arbeidslinjen», sa hun med klar adresse til dem som tar til orde for å forlate eller endre det tradisjonsrike begrepet.

– Vi opplevde en enorm medlemsvekst under pandemien. Folk søkte trygghet i urolige tider. Så fikk vi en ny regjering som doblet fagforeningsfradraget og sammen med oss har jobbet for å styrke det organiserte arbeidsliv. Og til slutt vil jeg nevne streiken i april som ga oss det siste løftet som har gjort at vi nå teller over en million LO-organiserte i Norge, sier Følsvik.

I talen som fulgte, forsvarte LO-lederen arbeidslinjen og den noe omstridte formuleringen «det skal lønne seg å jobbe».

Følsvik avviser den virkelighetsforståelsen og hevder at det å koble trygde ordningene til arbeidsdeltakelse er «ett av de viktigste grepene vi har tatt».

– Det betyr at trygdesystemet gjør det mer lønnsomt å arbeide, forutsatt at du har helse til det. Og har du ikke det, da skal du ikke straffes økonomisk. Da skal fellesskapet ta vare på deg, sa hun.

– For høyresiden handler dette bare om at alle trygder, alle offentlige ytelser, skal være lavere enn de aller laveste lønningene. At det skal være så kummerlig å være trygda, at du tar til takke med luselønn i en usikker stilling som ringevakt eller oppdragstaker uten rettigheter. Det er høyresidens arbeidslinje. Men det er ikke vår arbeidslinje, sa hun.

– Arbeidslinjen handler om det kravet LO har stilt i hele vår historie: Arbeid til alle, retten til å kunne bidra til samfunnet, retten til å kunne sette mat på bordet og retten til å få bruke hverdagen til noe meningsfylt, konkluderte Følsvik.

Hun ble mottatt med rungende applaus og jublende tilrop da hun entret scenen i sin egen storstue – Oslo kongressenter – fredag ettermiddag. Og fikk enda større ovasjoner da hun røpet at LO nå har passert 1 million medlemmer – for første gang i organisasjonens historie.

Tall NRK har omtalt, viser blant annet at Nav-ytelsene for mange er så lave at de må spe på med sosialstønad for å få endene til å møtes. Det er derfor en frykt blant enkelte i partiet for at den såkalte arbeidslinjen skal føre til at nivået på offentlige ytelser blir holdt så lave at det ikke er mulig på leve av dem.

Følsvik rettet også noen spark i retning høyresiden i norsk politikk, som hun mener tidvis prøver å kuppe forståelsen av «arbeidslinjen».

(©NTB)

Flere nyheter: