Michael Brandsegg-Nygård feirer ledermålet mot Danmark sammen med rekkekameratene Mats Zuccarello (i midten) og Patrick Thoresen (til h). Foto: Petr David Josek, AP / NTB

«Lille drosja» med supermål da Norge slo Danmark 2-0 i ishockey-VM: – Verdensklasse

18-årige Michael Brandsegg-Nygård scoret et drømmemål etter lekker assist fra Mats Zuccarello da Norge tok en viktig seier i ishockey-VM med 2-0 over Danmark.

Av NTB | 14.05.2024 19:19:34

Sport: Scoringen kom snaut halvveis i en midtperiode Norge dominerte. Laget hadde flere store sjanser til å øke ledelsen, men måtte stå imot dansk press i den tredje perioden for å hale seieren i land.

Eirik Salsten punkterte kampen i tomt bur 11 sekunder før slutt. Da danskene omsider tok ut keeper, erobret de norske pucken midt på banen, og dermed var det gjort.

Også før det var Norge nærmere 2-0 enn Danmark var utligning. Et skudd fra Zuccarello noen minutter tidligere spratt over skulderen på keeper Frederick Dichow. Patrick Thoresen prøvde å pirke pucken over linja, før Dichow la seg på den. Intens videotitting klargjorde ikke om pucken var inne selv om nesten hele keepers bein var inne i målet.

Den langvarige målsjekken ga iallfall de norske en pustepause etter intenst dansk press. Etterpå ble det ikke flere danske sjanser.

Henrik Haukeland reddet 24 danske skudd. Han og Dichow fikk bestemannspremiene.

– Det var en jevn kamp mot et jevnbyrdig lag, men Haukeland var god i mål, og vi dekket skudd og ofret oss for hverandre. Vi red det av og fikk en seier, sa Zuccarello til Viaplay.

– Alle backene sto bra opp. (Thomas) Berg-Paulsen spiser jo pucker, og «lille drosja» (Brandsegg-Nygård, etter farens kallenavn) avgjorde med et skudd i verdensklasse, sa han.

Etter tre tap fikk Norge sin første seier og tok et viktig steg mot å berge plassen i elite-VM. Samtidig gjorde trepoengeren at håpet om kvartfinaleplass fortsatt lever.

– Det føles veldig godt. Vi hadde kniven litt på strupen, men dette lover bra for resten av turneringen, sa Thoresen til Viaplay.

I en jevn og målløs åpningsperiode viste Norge at laget ville kjempe for sine første VM-poeng.

– Det har vært store sjanser begge veier. Kanskje har vi hatt litt større, så det er bare å få satt den i kassa, sa Brandsegg-Nygård til Viaplay i pausen.

Zuccarello førte pucken over midtstreken, lurte en motspiller ved å spille vegg med sin egen skøyte og slo pucken tversover til Brandsegg-Nygård, som feide den inn mellom backene Jesper Jensen og Phillip Bruggisser.

– Han dro dansken helt ut i boksen, sa Brandsegg-Nygård til Viaplay om Zuccarellos forarbeid.

– For min del er det utrolig kult å få spille med folk jeg har sett opp til hele livet, sa 18-åringen som i juni kan bli første nordmann som velges i 1. runde i NHL-draften.

Berg-Paulsen hadde også en stor sjanse til å øke ledelsen.

Norge vant skuddstatistikken i 2. periode hele 17-6, etter 6-7 i favør Danmark i den første.

I den tredje perioden var det danskene som dominerte fra start, som skapte sjanser og dominerte skuddstatistikken. Norge red av et undertallsspill da Thoresen for annen gang i kampen måtte i utvisningsboksen.

Det gnistret til noen ganger også i den siste perioden, men Danmark fikk ikke flere overtallsspill enn ved de to Thoresen-utvisningene. Norge sto imot presset og kunne juble for seier.

Zuccarello var tilbake for Norge tirsdag etter å ha stått over mandagens tap for Finland fordi han følte seg uvel.

Mattias Nørstebø og Christian Kåsastul var også med. Nørstebø sto over mot Finland med en vond finger, mens Kåsastul måtte sys etter en smell i ansiktet mot finnene.

Norge har spillefri onsdag og møter Canada torsdag.

Han var ikke spesielt fornøyd med eget spill, men skrøt av flere lagkamerater.

Det var han som gjorde det da Norge tok ledelsen etter en sterk innledning av midtperioden. Forarbeidet var av rekkekameratene, Norges største ishockeystjerner Mats Zuccarello og Patrick Thoresen.

Det var temperatur i kampen hele veien. Brandsegg-Nygård havnet i 1. periode i slåsskamp med veteranen Oliver Lauridsen. I midtperioden delte Zuccarello ut flere rette slag da han ble konfrontert av to dansker i målgården etter en stor sjanse ved Noah Steen.

– Vi må ha kalde hoder, for de vil gjerne få oss ut av fatning ved å spille tøft, sa landslagssjef Tobias Johansson til Viaplay i siste pause.