Menu
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov talte under FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Lavrov: Vestlige land kjemper direkte mot Russland

Russlands utenriksminister langet ut mot USA og Vesten da han talte i FN lørdag. Han avviste både Ukrainas fredsforslag og FN-forslag om kornavtale.

Av NTB | 23.09.2023 20:42:16

Krig og konflikter: Etter talen lørdag holdt utenriksminister Sergej Lavrov et pressemøte.

– Dere kan kalle det hva dere vil, men dere kjemper direkte mot oss. Vi kaller det en hybridkrig, men det endrer ingenting, sa Lavrov under møtet, med henvisning til den vestlige støtten til Ukraina etter at Russland invaderte landet i full skala i februar 2022.

I Vesten er Russland selv blitt anklaget for utstrakt bruk av såkalt hybridkrig, krigføring som tar i bruk både konvensjonelle og ukonvensjonelle virkemidler. Det dreier seg om bruk av propaganda og nettangrep, bruk av lokale militsgrupper og soldater i umerkede uniformer og bruk av politisk og økonomisk påvirkning og destabilisering.

– USA og dets underordnede vestlige kollektiv fortsetter å nøre oppunder konflikter som kunstig deler menneskeheten i fiendtlige blokker, og hindrer oppnåelsen av overordnede mål. De gjør alt de kan for å hindre dannelsen av en reell multipolar verdensorden, sa Lavrov.

– De prøver å tvinge verden til å spille etter deres egne, selvsentrerte regler, sa han.

Ukraina har lagt fram et forslag til fredsløsning, ti punkter som blant annet gjelder atomsikkerhet, korneksport, energiforsyning i Ukraina og krigsfanger. Ukraina krever sikkerhetsgarantier og står fast på at Russland må trekke seg tilbake både fra Krim og Øst-Ukraina.

Planen avvises blankt av Lavrov.

– Det er ikke mulig å gjennomføre dette. Det er ikke realistisk, det skjønner alle, men samtidig sier de at dette bare er grunnlag for forhandlinger.

Krigen avgjøres på slagmarken hvis Kyiv og Vesten holder seg til disse synspunktene, sa den russiske utenriksministeren

Lavrov avviste også forslag som er fremmet i FN, for å gjenopprette den tidligere eksportkorridoren gjennom Svartehavet for ukrainske landbruksprodukter.

– Ganske enkelt ikke realistisk, var Lavrovs kommentar.

Etter å ha rettet en rekke angrep mot militære russiske mål på Krim-halvøya og den russiske Svartehavsflåten, har Ukraina igjen begynt å sende kornlaster sjøveien. Skipene bruker en korridor som unngår internasjonalt farvann, og går via områder kontrollert av Nato-medlemmene Bulgaria og Romania

Lavrov hamret i talen løs på USA og Vesten.

Lavrov hevdet at Russland trakk seg fra kornavtalen fordi løfter landet hadde fått, ikke ble oppfylt. Det skal blant annet dreie seg om å oppheve sanksjoner mot en russisk bank og gjenopprette forbindelsene til det internasjonale Swift-systemet for oppgjør mellom banker.

(©NTB)

Flere nyheter: