Menu
Det er stort behov for biler som kan transportere sårede fra fronten i Ukraina, og Latvia donerer nå biler som er beslaglagt fra fyllekjørere. Foto: AP / NTB

Latvia sender bilene til fyllekjørere til Ukraina

Fyllekjørere i Latvia bistår nå Ukraina i krigen mot Russland, selv om det neppe er helt frivillig.

Av NTB | 05.06.2024 18:23:08

Krig og konflikter: På en parkeringsplass i utkanten av Latvias hovedstad Riga står det nå over 100 biler som politiet har beslaglagt fra fyllekjørere. Daglig ankommer det flere.

Nå blir bilene satt skikkelig i stand og sendt til fronten i Ukraina.

Noen av bilene blir til og med pansret før de overlates til det ukrainske forsvaret, mens andre blir omgjort til provisoriske ambulanser som skal transportere sårede soldater.

– Hver eneste helg leverer vi mellom 30 og 40 biler fra Latvia til Ukraina, forteller Reinis Poznaks.

Han har grunnlagt organisasjonen Agendum som kjører bilene de nærmere 2000 kilometerne til Ukraina og overleverer dem til forsvaret der.

Rundt halvparten av bilene Poznaks organisasjon sender til Ukraina, er beslaglagt fra fyllekjørere. Resten er donert av privatpersoner og firma.

Hittil har Agendum levert rundt 1500 biler til Ukraina, der behovet er stort.

– Tidligere ønsket vi bare firehjulstrekkere, men nå tar vi gledelig imot alle biler som kan benyttes til å frakte sårede, forteller han.

– Ved å hjelpe Ukraina, hjelper Latvia og resten av Europa også oss selv, sier Poznaks.

Latvia er en av Ukrainas mest trofaste støttespillere og en krass kritiker av Russland. Regjeringen i Riga har inngått en tiårig sikkerhetsavtale med Kyiv og har forsynt det ukrainske forsvaret med tusenvis av droner.

Latvia nøyde seg tidligere med å bøtelegge fyllekjørere, men skjerpet i 2022 straffene. Nå kan fyllekjøring ende med fengsel og beslagleggelse av bilen.

– Det trengs sårt flere biler ved fronten, sier en latvisk helsearbeider som kaller seg «Dnipro Ghost». Han har selv vært frivillig ved fronten i Ukraina.

(©NTB)