Menu
Jumbo-Visma fylte pallen. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Kuss vant Vuelta a Espana – historisk trippel til nederlandsk storlag

En av sykkelsportens mest lojale hjelperyttere, amerikaneren Sepp Kuss, kunne søndag strekke armene i været som årets vinner av Vuelta a Espana.

Av NTB | 17.09.2023 20:02:43

Kultur og underholdning: Kuss hadde seieren i lomma foran den siste flate etappen inn til Madrid og ville gå til topps uten uhell. Det klarte han med bravur. Avslutningsetappen ble vunnet av Kaden Groves.

– Dette føles helt utrolig. Dette er kanskje den etappen der jeg har slitt mest underveis, så jeg er glad det er over, sa en lykkelig Kuss etter seieren.

– Dette kommer garantert til å endre livet mitt. Jeg har familie og venner her, så det blir noe helt spesielt å feire med dem, la han til.

På plassene bak Kuss i sammendraget fulgte lagkameratene Jonas Vingegaard og Primoz Roglic. Dermed la det delvis norsk-sponsede Jumbo-Visma-laget beslag på de tre første plassene i sesongens siste Grand Tour-ritt.

Og ikke noe med det. Jumbo-Visma står igjen med vinneren av alle sykkelsportens tre Grand Tours i 2023. Roglic vant Giro d’Italia, Vingegaard fulgte opp med sin andre strake seier i Tour de France, før Kuss søndag triumferte i Vueltaen.

Det er første gang i sykkelsportens historie at ett lag legger beslag på hele den gjeve trippelen.

Fargene henviser naturligvis til ledertrøyene i Giroen, Tour de France og Vueltaen.

Jumbo-Visma kom til Vueltaen med Vingegaard og Roglic i en delt kapteinsrolle. At seieren i stedet skulle gå til hjelperytter Kuss ga på forhånd nærmest astronomisk odds. Amerikaneren overtok imidlertid ledertrøya da han kom seg med i et brudd tidlig i rittet og har siden forsvant den med hjelp av sine mer profilerte lagkamerater.

Kuss, som har syklet alle årets treukersritt, er en av sykkelportens mest betrodde og lojale hjelperyttere. 29-åringen fra Colorado er således en svært populær Vuelta-vinner.

Kuss er den andre amerikaneren som går til topps i det spanske rittet. Den første var Chris Horner i 2013-utgaven.

Bruddet holdt unna inn mot målstreken, og Groves tok seieren foran Ganna og bruddkamerat Nico Denz.

Remco Evenepoel kom til Vueltaen som regjerende mester og forhåndsfavoritt. Den belgiske wonderboyen fikk imidlertid kjempetrøbbel på den 13. etappen opp til det ikoniske sykkelfjellet Col du Tourmalet. Etterpå var alt håp om en framskutt sammenlagtplassering over.

Evenepoel slo imidlertid tilbake med et knippe etappeseirer mot slutten, i tillegg til at han tok klatretrøya i rittet.

Den historiske bedriften visste det nederlandske teamet å markere behørig allerede underveis på etappen til Madrid. Der syklet Kuss, Vingegaard, Roglic og resten av stjernegalleriet med spesiallagde sykkeltrøyer påført tre godt synlige stripper med fargene rosa, gul og rød og teksten «Farger historien».

Søndagens avsluttende etappe ble vunnet av Kaden Groves etter at et seks mann sterkt brudd hadde rundt 20 sekunder på hovedfeltet de siste fire milene. Der satt blant andre Groves, Remco Evenepoel og tidligere tempoverdensmester Filippo Ganna.

(©NTB)

Flere nyheter: