Menu
Kronprinsesse Mette-Marit om bord på Litteraturtoget. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Kronprinsesse Mette-Marits litteraturtog i Elverum – møtte stjernepar

Etter fem års pause er kronprinsesse Mette-Marit tilbake på Litteraturtoget.

Av NTB | 11.06.2024 22:03:19

Kuriosa og kjendiser: Kronprinsesse Mette-Marit er tilbake på sin åttende reise med litteraturtoget.

Togreisen går langs Rørosbanen med stopp på i Elverum, Alvdal og Røros. Tirsdag stoppet toget i Elverum, der kronprinsessen fikk en omvisning av biblioteket.

Hun omtaler de to kjente forfatterne som et stjernepar.

– De skriver begge to klokt om krevende relasjoner til våre nærmeste, om kompliserte foreldre-barn-forhold, og om ensomhet – på en svært menneskelig og gjenkjennelig måte, forteller Mette-Marit til VG.

Hun trakk dem også fram i talen hun holdt da hun åpnet arrangementet, som var det første av i alt tre under årets litteraturtog.

– I mange år har jeg vært nysgjerrig på hvordan to forfattere lever sammen. Hva innebærer det? Det kan føles trygt å åpne seg for en partner, samtidig vet vi alle at det kan være ekstra sårt å få kritikk fra sin nærmeste, sa kronprinsessen.

Fredag går turen videre til Alvdal, og avsluttes på Røros samme kveld.

– Mest av alt gleder jeg meg til å spre god litteratur og til å invitere inn til møter med noen av våre aller beste forfattere og bøkene deres, fortalte Mette-Marit til VG før årets togtur.

Årets litteraturtog er ca. 113 meter langt og frakter blant annet en bibliotekvogn som inneholder deler av Kronprinsessens private boksamling. I tillegg har Deichman bibliotek lånt ut bøker.

Deretter gikk turen til Elverum kulturhus og Litteraturtogets første litteraturarrangement. På scenen deltok forfatterparet Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl i samtale med biografen Alf van der Hagen.

Mens toget sto parkert på Elverum skysstasjon tirsdag ettermiddag var det åpent for publikum. Det samme vil være tilfellet når Litteraturtoget besøker Alvdal og Røros.

(©NTB)

Flere nyheter: