Menu
Kronprins Haakon sammen med ordfører Trygve Skjerdal (Sp), Aurland kommune, om bord på Flåmsbanen på vei til Flåm. Kronprinsen er på fylkestur til Vestland. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kronprinsen begynte sin sogneferd i Aurland og Lærdal

Kronprins Haakon tok Flåmsbanen i Aurland, og ferden gikk deretter videre til Lærdalsøyri på hans første dag på tur i Sogn.

Av NTB | 26.09.2023 15:22:32

Økonomi og næringsliv: Fra høyfjellet og Myrdal tok kronprinsen den spesielle togturen med Flåmsbanen til Flåm.

Til Myrdal stasjon på Bergensbanen tok kronprinsen kongevognen, som er en jernbanevogn bygget spesielt for bruk av Norges konge og den kongelige familie. Nåværende kongevogn A4 24010 ble bygget på Strømmens Værksted og tatt i bruk i forbindelse med De olympiske vinterleker i 1994.

Turen videre gikk imidlertid med en av vognene på Flåmsbanen. Den 20 kilometer lange turen fra Myrdal, 867 meter over havet, går gjennom Flåmsdalens varierte landskap og tjue tunneler, der 18 er gravd ut for hånd.

Etter å ha besøkt blant annet en barnehage i Flåm, deltok kronprinsen på et arrangement på Aurlandsvangen, hvor han holdt tale. Han besøkte også skofabrikken der Aurlandsskoen blir produsert.

Lærdal er blant annet kjent for gode forhold for fruktdyrking og for laksefisket i Lærdalselva – sistnevnte en favoritt hos kronprinsens far kong Harald.

I forbindelse med det kongelige besøket, ble innbyggerne i kommunen oppfordret til å heise flagget.

Under Lærdal-besøket var kronprinsen også på gårdsbesøk, og han fikk omvising på Nasjonalt villakssenter.

I tillegg til tog og bil blir kongeskipet brukt under fylkesturen. Tirsdag lå skipet utenfor Lærdal hotell.

Onsdag går kronprinsens tur videre til Sogndal og Høyanger. Torsdag avsluttes besøket med et besøk til Solund kommune i Ytre Sogn.

Toget gjorde et stopp ved Kjosfossen, der kronprinsen, Aurlands ordfører Trygve Skjerdal (Sp), statsforvalter Liv Signe Navarsete og visepolitimester Arne Johannesen ble tatt bilde av.

Senere på dagen gikk turen gjennom den over 24 kilometer lange Lærdalstunnelen til Lærdal. Tema for turen var ung gårdsdrift og samarbeid mellom bønder, gammelt handelssted og lakseforvaltning.

Opprinnelig skulle også kronprinsesse Mette-Marit ha vært med på sogneturen, men hun er sykmeldt. Derfor reiser kronprins Haakon alene.

(©NTB)

Flere nyheter: