Menu
En ukrainsk soldat avfyrer en bombekastergranat mot russiske soldater ved frontlinjen i Donetsk. Foto: Oleg Petrasjuk / Det ukrainske forsvaret via AP / NTB

Krigen i Ukraina fører til enorme CO2-utslipp

Russlands invasjon av Ukraina har ført til enorme utslipp av klimagasser, viser en rapport fra Ukrainas miljødepartement og miljøorganisasjoner.

Av NTB | 13.06.2024 12:13:15

Krig og konflikter: Ifølge rapporten har invasjonen ført til eller lagt grunnen for utslipp av 175 millioner tonn CO2. Noe av utslippene er direkte resultat av kampene, mens andre blant annet er fra reparasjoner av ødelagt infrastruktur.

Utslippene kommer fra milliarder av liter drivstoff fra militære kjøretøyer, at nesten en million hektar åkre og skoger er brent, sprengning av hundrevis av olje- og gassinstallasjoner og enorme mengder jern og stål som er brukt til å forsterke frontlinjene, ifølge rapporten.

175 millioner tonn CO2 er det samme som de årlige utslippene fra 90 millioner biler eller det totale utslippet fra Nederland på et år.

I begynnelsen av krigen kom de største utslippene fra omfattende ødeleggelse av sivil infrastruktur og gjenoppbygging etterpå. Men etter hvert kommer mye av utslippene fra kamper, branner i landskapet og ødeleggelsen av energiinfrastruktur, heter det i rapporten.

I tillegg har stengningen av luftrommet over Ukraina og delvis Russland samt omdirigeringen av internasjonale flyruter ført til over 24 millioner liter med ekstra utslipp.

Krigen som Russland startet, har ført til de verste kampene i Europa på 80 år. Den har kostet titusener av mennesker livet og drevet millioner av mennesker på flukt, i tillegg til å ha gjort enorm skade på miljøet.

Militær aktivitet står for utslipp av 51,2 millioner CO2-ekvivalenter. Av det er 35,2 millioner tonn fra det russiske militæret og 8,4 millioner tonn fra det ukrainske. Militær aktivitet står for 5,5 prosent av de globale utslippene, ifølge beregninger fra 2022.

(©NTB)