Menu
Redningsarbeidere leter i ruinene av Okhmatdyt-barnesykehuset i Kyiv mandag. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Kraftig kritikk av Russland i FNs sikkerhetsråd

Russland kom under kraftig kritikk i FNs sikkerhetsråd tirsdag og ble anklaget for systematisk å angripe ukrainske helseinstitusjoner.

Av NTB | 09.07.2024 18:53:04

Politikk: President Volodymyr Zelenskyj deltok på det ekstraordinære møtet i Sikkerhetsrådet der han orienterte om mandagens russiske angrepsbølge mot Ukraina.

Ifølge Zelenskyj ble 38 mennesker drept, blant dem fire barn. 190 andre ble såret i da Russland avfyrte nærmere 40 raketter mot mål i flere ukrainske byer.

En av rakettene traff et barnesykehus i Kyiv, der to mennesker ble drept.

– Disse hendelsene er del av et svært bekymringsfullt mønster med systematiske angrep mot helsevesenet og andre deler av sivil infrastruktur i hele Ukraina, sa hun.

Ukrainas FN-ambassadør Sergij Kyslytsja gikk også hardt ut mot Russland i Sikkerhetsrådet.

– Russland angriper med overlegg de som kanskje er aller mest sårbare og forsvarsløse, sa han og viste fram det han hevdet å være beviser for at det var en russisk krysserrakett som rammet barnesykehuset.

– Gårsdagens angrep gjorde det helt klart at Putin ikke er interessert i fred. Han er fast bestemt på å spre død og ødeleggelse i sin angrepskrig, sa hun.

Storbritannias FN-ambassadør Barbara Woodward kalte det russiske angrepet «feigt», og Frankrikes FN-ambassadør anklaget de russiske styrkene for bevisst å angripe boligområder og helseinstitusjoner i Ukraina.

– Dersom dette hadde vært et russisk angrep så hadde det ikke vært noe igjen av bygningen og alle barna og de fleste voksne der ville ha blitt drept, ikke såret, sa han.

– Vi beklager sterkt at Sikkerhetsrådet er trukket inn i Kyivs skitne propagandakampanje, la han til.

– Å bevisst rette angrep mot et beskyttet sykehus er en krigsforbrytelse, og de skyldige må stilles til ansvar, sa FNs fungerende assisterende generalsekretær for humanitære saker, Joyce Msuya.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield sluttet seg til kritikken.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia avviste kritikken og hevdet at det var en ukrainsk luftvernrakett som slo ned i barnesykehuset i Kyiv.

Flere nyheter: