Menu
Det var betydelig økning i omsetning for klesbutikker i mai. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB

Kraftig hopp i omsetningen til butikkene i mai

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp 3,2 prosent fra april til mai 2024, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Av NTB | 28.06.2024 08:13:03

Økonomi og næringsliv: Det skjer etter en oppgang på 0,2 prosent fra mars til april, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Detaljhandelen har for det meste vært stabil det siste året og trenden har vært flat. Den betydelige økningen nå i mai bidrar til et solid oppsving, man må tilbake til koronapandemien for å se like store endringstall.

– I mai økte det sesongjusterte omsetningsvolumet til de fleste detaljhandelsnæringene, men dagligvarebutikker og klesbutikker skilte seg klart ut. Disse to næringene sto for en klar majoritet av samlet vekst i detaljhandelen denne måneden, sier seniorrådgiver i SSB, Anders Falla Aas.

For næringen «Butikkhandel med klær» viser justerte volumindekser, som justerer for prisendringer, en økning på 15,8 prosent. Tilsvarende volumøkning for dagligvarebutikker var i mai på 4,3 prosent, mens detaljhandel totalt hadde en økning i volum på 3,6 prosent fra mai i fjor.

SSB oppgir samtidig at de sesongjusterte tallene kan være noe mer usikre denne måneden grunnet fire røde dager i mai som alle falt på handledager. Sesongjusteringsrutinen tar hensyn til antall røde dager, men det er viktig å være klar over at modellen tar visse forutsetninger i forhold til hvordan røde dager i modellen håndteres.

Flere nyheter: