Menu
Frakteskipet Eaubonne til havn i Mombasa i Kenya. Kornavtalen som gjør det mulig for Ukraina å eksportere korn via Svartehavet er forlenget i 120 dager, noe blant annet er viktig for kornforsyningene til afrikanske land. Foto: Gideon Maundu / AP / NTB

Kornavtalen forlenget – Ukrainas korneksport kan fortsette

Kornavtalen som gjør det mulig for Ukraina å eksportere korn sjøveien, er forlenget. Avtalen er svært viktig for matsikkerheten i mange land.

Av NTB | 18.03.2023 16:34:08

Økonomi og næringsliv: Forlengelsen bekreftes både av Russland, ukrainske myndigheter, FN og Tyrkias president.

Korneksporten kan fortsette, men en viktig detalj i det som er avtalt, er det motstridende opplysninger om. Det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova sier ifølge russiske medier at avtalen er forlenget med 60 dager.

Mens FN og Tyrkia ikke sier noe om varigheten, uttalte Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov at forlengelsen var på 120 dager.

– Vi er takknemlige overfor António Guterres, FN, president Recep Tayyip Erdogan, minister Hulusi Akar og alle våre partnere for at de holder seg til avtalene som er inngått, skriver Kubrakov i en Twitter-melding.

– Etter samtaler med de to partene har vi sikret forlengelse av avtalen, som ville utløpt 19. mars, sa Erdogan tidligere lørdag til tyrkisk TV.

FN takker den tyrkiske regjeringen for diplomatisk og operasjonell støtte. De understreker viktigheten av kornavtalen og enigheten om å markedsføre russiske matprodukter og gjødsel på verdensmarkedet. Særlig understreker FN at avtalene er viktige for utviklingsland.

– Vi er sterkt forpliktet til begge avtaler, og vi oppfordrer alle parter til å styrke sin innsats for å implementere dem fullt ut, skriver Dujarric.

Det er andre gang avtalen forlenges.

Forlengelsen er svært gode nyheter for mange land i Afrika, Midtøsten og Asia der sult er en økende trussel. Stadig stigende matpriser presser også flere ut i fattigdom og gjør at levevilkårene forverres.

Ukraina og Russland er begge store, globale leverandører av hvete, bygg, solsikkeolje og andre billige matvarer som mange utviklingsland er fullstendig avhengige av å importere.

I land som Egypt, Libanon og Nigeria har problemer med kornforsyningene forverret de økonomiske utfordringene. Matsikkerheten til millioner av mennesker er truet, og millioner er drevet ut i fattigdom. Innbyggerne i utviklingsland er nødt til å bruke mer av inntekten på mat.

Matprisene har falt de siste elleve månedene – men mat var allerede dyrt på grunn av tørken som har rammet store områder på det amerikanske kontinentet, Afrika og Midtøsten.

Ifølge FNs matvareprogram (WFP) trues 345 millioner mennesker av matusikkerhet.

– Avtalen som ble signert i Istanbul 22. juli 2022, har blitt forlenget. Den gjør det mulig å seile trygt for å eksportere korn, beslektede matvarer og gjødsel, inkludert ammoniakk, fra visse ukrainske havner. I løpet av de to første periodene har 25 millioner tonn korn og matvarer blitt sendt til 45 land, noe som har bidratt til å senke de globale matprisene og stabilisere markedene, skriver Stephane Dujarric, talsperson for FNs generalsekretær António Guterres, i en epost.

Ukrainas infrastrukturminister sier i Twitter-meldingen at avtalen er forlenget i 120 dager. Det var dette Ukraina, Tyrkia og FN ønsket seg. Verken FN eller Erdogan sier noe om varigheten av forlengelsen. Russland, som så langt ikke har kommentert saken, antydet tidligere at en forlengelse på 60 dager kunne være aktuelt.

Krigen i Ukraina bidro til å sende matprisene til rekordhøye nivåer i fjor. Ettervirkninger av koronapandemien og tørke forårsaket av klimaendringene gjør heller ikke situasjonen enklere.