Menu
Fagforbundets leder Mette Nord ønsker kronetillegg når lønnsoppgjøret i Kommune-Norge starter torsdag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Klart flertall ønsker kronetillegg framfor prosenttillegg i kommuneoppgjøret

Torsdag starter lønnsoppgjøret i Kommune-Norge. Da håper folk flest at det vil bli gitt kronetillegg, og ikke et prosenttillegg.

Av NTB | 26.04.2023 00:14:03

Arbeidsliv: Det viser en undersøkelse som Fagforbundet har fått gjennomført av meningsmålingsbyrået Sentio.

I lønnsoppgjør skilles det gjerne mellom kronetillegg og prosenttillegg. Med kronetillegg får alle det samme beløpet, mens man med prosenttillegg får tillegget som en prosent av inntekten. Med prosenttillegg vil altså en med høyere lønn få et høyere kronebeløp i lønnsvekst.

De spurte har blitt spurt om hvilket av disse alternativene de mener er mest rettferdig. Her svarer 58 prosent kronetillegg, 30 prosent prosenttillegg og 12 prosent vet ikke, skriver Klassekampen som har publisert målingen.

Også Fagforbundets leder Mette Nord mener at det er kronetillegg som skal gjelde i år.

– Det handler om fordeling. Det er ingen tvil om at de som er i de laveste lønnssjiktene, sliter mer med økte priser enn de med høyere inntekter. 4 prosent av en lav inntekt er mye mindre enn 4 prosent av en høy inntekt, men melken koster det samme, sier hun til avisen.

Nord er også forhandlingsleder for hele LOs forhandlingsdelegasjon i oppgjøret.

(©NTB)

Flere nyheter: