Menu
Kinas utenriksminister Qin Gang kom tirsdag med harde retoriske angrep på USA. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Kina med advarsel til USA

Omgitt av sultne ulver må Kina danse med ulvene, ifølge landets nye utenriksminister. Han advarer USA mot å øke konfliktnivået.

Av NTB | 07.03.2023 04:45:36

Krig og konflikter: Krasse retoriske angrep ble rettet mot USA da Qin Gang holdt pressekonferanse tirsdag, i forbindelse med det årlige møtet i Folkekongressen.

– USAs syn på Kina er kraftig forstyrret, hevdet Qin, som ble innsatt som utenriksminister i desember i fjor.

Han sammenlignet USA med et tog på feil spor med økende hastighet. Konsekvensen, ifølge Qin, kan bli avsporing, konflikt og konfrontasjon.

– Slik konkurranse er uansvarlig gambling. Det som står på spill, er de grunnleggende interessene til de to folk og til og med menneskehetens framtid, hevdet Qin.

Mer konkret anklaget han USA for overreaksjon da en kinesisk ballong ble skutt ned utenfor den amerikanske østkysten, og for å ha forårsaket konflikten om Taiwan.

Videre beskyldte han Vesten for å fyre opp konflikten i Ukraina ved å gi våpen til de ukrainske forsvarsstyrkene.

– Når sjakaler og ulver stenger veien, og sultne ulver angriper oss, må kinesiske diplomater danse med ulvene og beskytte og forsvare vårt hjem og vårt land, sa Qin.

Etter at USAs tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina i 2018, er kinesisk næringsliv blitt rammet av en rekke amerikanske sanksjoner, restriksjoner og tollmurer.

Mandag hevdet Kinas president Xi Jinping at USA, og andre vestlige land, blokkerer og undertrykker Kina – noe som angivelig har ført til store utfordringer for landets utvikling.

Hvem den usynlige hånden tilhører, sa han ikke. Men en talsmann for Russlands regjering fastslo noen timer senere at det var USA den kinesiske ministeren siktet til.

Russland invaderte Ukraina med store militære styrker for ett år siden. I løpet av krigen har russiske styrker angrepet ukrainske boliger og infrastruktur og blitt anklaget for et stort antall krigsforbrytelser.

Regjeringen i USA hevder Kina vurderer å støtte Russland med våpen, noe Kina avviser.

– Jo mer turbulent verden er, desto sterkere må forholdet mellom Russland og Kina bli, sa han på pressekonferansen.

Han advarte USA mot å tråkke over Kinas grenser i Taiwan-konflikten.

– Taiwan-spørsmålet er en sak for det kinesiske folk, og ingen andre land har rett til å blande seg, sa Qin.

Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium. Norge, FN og det store flertallet av verdens land, også USA, forholder seg til «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina misliker sterkt.

På alle mulige måter prøver USA å begrense og undertrykke Kina, mener utenriksministeren.

På den nesten to timer lange pressekonferansen forsvarte Qin kinesiske diplomater som har lagt seg på en konfronterende linje – ofte omtalt som «ulvekriger-diplomati».

Utenriksminister Qin Gang hevdet tirsdag at forsøk på fredsforhandlinger i Ukraina er blitt undergravd. En «usynlig hånd» forsøker å trappe opp konflikten for å fremme en geopolitisk agenda, ifølge utenriksministeren.

Regjeringen i Kina hevder å forholde seg nøytralt til Ukraina-krigen. Men ifølge Qin Gang må Kina styrke forholdet til Russland i den stadig mer spente verdenssituasjonen.

(©NTB)

Flere nyheter: