Menu
Microsoft advarer alle land om at en kinesisk hackergruppe har snoket rundt i amerikanske samfunnsnettverk. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Kina beskylder USA for desinformasjon om hackergruppe

Kina beskyldte torsdag USAs og dets allierte for å drive en desinformasjonskampanje.

Av NTB | 25.05.2023 10:18:48

Økonomi og næringsliv: Uttalelsen fra Beijing kom som en reaksjon på at amerikanske myndigheter, andre vestlige land og telegiganten Microsoft framholdt at kinesiske hackere hadde infiltrert samfunnsviktige nettverk i USA.

– Rapporten om dette fra vestlige byråer inneholder ingen bevis. Det er en ytterst uprofesjonell rapport, nærmest klipp-og-lim, sa talsperson Mao Ning ved det kinesiske utenriksdepartementet torsdag. Han betegnet rapporten som en kollektiv desinformasjonsøvelse.

Microsoft ber alle land om å være oppmerksomme og advarte om at lignende hackerangrep fra Kina kan skje i mange land. Dataselskapet opplyste at øya Guam, en viktig amerikansk militærforlegning i Stillehavet, var ett av stedene som var blitt utsatt for hacking.

I en felles uttalelse fra myndighetene i USA, Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia onsdag ble det advart mot en nylig oppdaget klynge av aktivitet knyttet til en aktør fra Kina, også kjent som Volt Typhoon. Microsoft sier at gruppen er støttet av den kinesiske stat og at den har vært aktiv siden 2021.

Selv om Kina og USA rutinemessig spionerer på hverandre, sier analytikere at dette er et av de mest omfangsrike tilfellene av dataspionasje mot amerikansk kritisk infrastruktur, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke klart hvor mange organisasjoner som har blitt berørt, men den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA sier de samarbeider både med sine partnere i andre land og med det føderale politiet i FBI for å finne mulige datainnbrudd.

Vestlige etterretningsbyråer framholder at en statsstøttet kinesisk hackergruppe har tatt seg inn i livsviktig amerikansk infrastruktur som telekommunikasjon og transportknutepunkter.

I stedet for å bruke vanlige hackerteknikker, som ofte innebærer å lure et offer til å laste ned skadelige filer, sier Microsoft at Volt Typhoon infiserer offerets eksisterende systemer for å finne informasjon og hente ut data.

(©NTB)

Flere nyheter: