Menu
Irans øverste leder Ali Khamenei (t.h.) har utnevnt general Ahmad Reza Radan (t.v.) til ny leder for politiet i landet. Foto: Khameneis kontor / AP / NTB

Khamenei skifter ut politisjefen

Irans øverste leder Ali Khamenei har skiftet ut landets øverste politisjef, nesten fire måneder etter protestene som ble utløst da Mahsa Amini døde.

Av NTB | 07.01.2023 13:15:41

Politikk: Lørdag utnevnte Khamenei general Ahmad-Reza Radan til ny politisjef, men det opplyses ikke hvorfor Hossein Ashtari skiftes ut.

Khamenei har samtidig gitt politiet ordre om å «forbedre sin kapasitet» og «å trene opp spesialstyrker for ulike sikkerhetssektorer», heter det i en uttalelse fra den iranske lederens kontor.

59 år gamle Radan var nestkommanderende i det iranske politiet fra 2008 til 2014 og har siden ledet politiets Senter for strategiske studier. I likhet med forgjengeren har han en fortid i Revolusjonsgarden.

Siden 2010 har Radan vært å finne på USAs sanksjonsliste, anklaget for «menneskerettsbrudd» i forbindelse med protestene som brøt ut etter presidentvalget i landet i 2009.

Iran har siden august i fjor opplevd nye omfattende protester mot regimet, utløst av at den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt. Hundrevis av mennesker er siden drept i sammenstøt mellom demonstranter og politi, og tusenvis er kastet i fengsel.

Lørdag ble to unge menn henrettet ved henging etter å ha blitt dømt til døden for drap på et medlem av landets sikkerhetsstyrker under protestene i desember. To andre menn er tidligere henrettet etter å ha blitt dømt til døden for vold mot politiet. Flere andre har også fått dødsdommer etter protestene.

(©NTB)

Flere nyheter: