Menu
Rhonex Kipruto fra Kenya mistenkes for dopingbruk. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Kenyansk friidrettsstjerne mistenkt for doping – suspenderes inntil videre

Den kenyanske friidrettsprofilen Rhonex Kipruto, som tok VM-bronse i 2019, er suspendert som følge av mistanker om dopingbruk.

Av NTB | 17.05.2023 12:24:23

Sport: Det er Friidretts integritetsenhet (AIU) som opplyser om suspensjonen i en uttalelse onsdag.

Kipruto tok bronsemedaljen på 10.000 meter under VM i Qatar i 2019. Han var da bare 19 år. Løpet ble vunnet av Joshua Cheptegei fra Uganda.

Nå er kenyaneren blitt varslet om at det er oppdaget uregelmessigheter i hans biologiske pass, melder AIU. Det biologiske passet kan brukes til å avdekke uregelmessigheter i blodverdier over tid.

Kipruta har verdensrekorden på 10 kilometer gateløp. Den satte han i spanske Valencia i 2019.

Tett på 70 kenyanske idrettsutøvere – hovedsakelig distanseløpere – har blitt utestengt de siste fem årene for dopingbruk.

I mars advarte AIU-sjef Brett Clothier om at det internasjonale antidopingorganet trapper opp sine undersøkelser og mengden tester i det afrikanske landet.

AIU opplyste også i april at kenyanske utøvere skal ha fått hjelp til å dekke over dopinglovbrudd. Påstandene kom i kjølvannet av en etterforskning rundt forfalskede medisinske dokumenter fra maratonløperen Betty Wilson Lempus og 800 meter-løperen Eglay Nalyanya.

Lempus ble ilagt fem års utestengelse i januar, mens Nalyanya fikk åtte år for bruk av et forbudt stoff tidligere denne måneden.

Kenyanske idrettsmyndigheter har på sin side lovet å mer enn tredoble antall årlige dopingtester.

(©NTB)