Menu
En kunde overrekkes en kopp varm kaffe av en selger i Santiago fredag, der temperaturene har falt kraftig de siste dagene. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

Kaldeste mai på 74 år i Chile

En uvanlig høstkulde har bredt seg over deler av Sør-Amerika. I Chile har man nå registrert de kaldeste mai-temperaturene på 74 år.

Av NTB | 18.05.2024 03:39:35

Vær: I hovedstaden Santiago og langs kysten har temperaturene falt til nær frysepunktet. Landets meteorologiske institutt melder at de lave temperaturene nå har gjort mai måned til den kaldeste som er registrert siden 1950.

Det er en uvanlig rekke av polare luftmasser som har flyttet seg nordover fra Antarktis til det søramerikanske kontinentet, som denne uken har innhyllet Chile i en kuldebølge. For bare noen dager siden kunne man spasere rundt i T-skjorte.

– Noen av de mest langvarige kaldfrontene noensinne er blitt registrert de siste dagene, og det er også blant de tidligste kaldfrontene som har oppstått før vinteren har kommet, sier klimatolog Raul Cordero ved universitetet i Santiago.

– Typisk pleier kaldluftsstreif fra Antarktis å drive temperaturene under null først fra juni og utover, men ikke i mai, sier han.

Regjeringen i Chile har sendt ut farevarsel og trappet opp hjelpen til hjemløse som strever med å holde ut på gaten i de lave temperaturene. Fjelltoppene i Andesfjellene er dekket av snø, og i deler av Santiago, som ligger på rundt 500 meters høyde over havet, har det også falt snø, noe som den siste uken har ført til strømbrudd mange steder.

– Vinteren kom tidlig i år, sier Mercedes Aguayo, en gateselger som selger hansker og hatter i hovedstaden.

Kuldebølgen har også overrasket deler av Argentina og Paraguay den siste uken.

(©NTB)

Flere nyheter: