Menu
Jakob Ingebrigtsen etter målgang i Roma. Foto: Lise Åserud / NTB

Jakob Ingebrigtsen tok gull-hattrick på 5000-meteren: – Stort

Jakob Ingebrigtsen løp inn til sitt tredje strake gull på 5000 meter under friidretts-EM i italienske Roma lørdag kveld.

Av NTB | 08.06.2024 23:13:11

Sport: Jakob Ingebrigtsen klokket inn på 13.20,11 og sikret med det gullet foran britiske George Mills og sveitsiske Dominic Lokinyomo Lobalu.

– Det er stort. Det er alltid gøy å løpe i mesterskap. Det er en fantastisk stadion med et fantastisk publikum. Det er stor å kunne dele denne opplevelsen med Henrik (Ingebrigtsen), sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Han fulgte opp senere overfor resten av den norske pressen:

– Hans prestasjon er unik. Målt opp mot meg selv og det resten presterer, så kan ikke det måle seg mot det Henrik presterer. Det er mange som har mye å takke Henrik for. Han har veldig mye av æren for at norsk friidrett er der den er, om ikke også europeisk friidrett. Det er mange som har lært av det Henrik har skapt og prøvd, sa lillebroren om storebroren.

Gullvinneren sier at han alltid har respekt for konkurransen.

– Jeg tar hvert løp seriøst og undervurderer aldri nivået jeg møter. Jeg fikk til et ganske rent løp og fikk ut det jeg er god før. Det er alltid kult å være med i EM og mesterskap, sa Ingebrigtsen til NTB øvrig norsk presse.

Ingebrigtsen vant også 5000-meteren i München 2022 og Berlin 2018. Gullet er hans totalt femte totalt i EM-sammenheng, ettersom han også har to gull på 1500 meter fra de samme mesterskapene.

Den yngste løpebroren skal også prøve å forsvare tittelen på 1500-meteren. Kvalifiseringen går mandag, mens det skal gjøres opp om medaljene i finalen på onsdag.

Ingebrigtsen er også dobbelt regjerende verdensmester på 5000 meter. Sandnes-løperen stakk av med gullet i både Budapest 2023 og Eugene 2022. I OL står han imidlertid uten medalje på distansen.

Nordås ble neste beste norske på en skuffende 11.-plass, mens Svela og Henrik Ingebrigtsen endte som henholdsvis nummer 21 og 25.

– Det kunne passet meg bra, men jeg brukte mye krefter underveis på klabb og babb. Jeg var litt rusten og jeg løste det dårlig, sa Nordås til NRK etter skuffelsen.

– Jeg fikk påvist krystallsyken i starten av året. Mange som har det blir sykmeldt, men jeg vet ikke helt hvor jeg skulle levert sykemeldingen min. Det har vært noen tunge og slitsomme perioder.

– På dårlige dager har jeg nok med å stå på beina, fortsatte han.

I begynnelsen av august skal Jakob Ingebrigtsen forsvare OL-gullet på 1500 meter. 23-åringen fra Sandnes innledet årets utendørssesong på annenplass på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i Eugene, før han vant tilsvarende distanse under Bislett Games i slutten av mai.

På startstreken i lørdagens EM-finale stilte også storebror Henrik Ingebrigtsen, medaljerival Narve Gilje Nordås og Per Svela.

Etter løpet røpte Henrik Ingebrigtsen at han har fått påvist krystallsyken tidligere i år.

(©NTB)