Menu
Turister benytter seg av den lave vannstanden i Gardasjøen til å vasse ut til øya San Biagio. Men mens turistene kan more seg, bekymrer myndighetene seg for tørkesituasjonen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

Italias innsjøer er truet av den verste tørken på 70 år

Med skoene i hendene vasser turistene forsiktig ut til San Biagio i Gardasjøen. Vanligvis må man ta båt, men vannstanden er lav etter en nedbørsfattig vinter.

Av NTB | 03.05.2023 05:34:09

Vær: Vannet når dem bare litt opp på leggen, det holder å brette buksebeina litt opp. Mens turistene ler og tuller på vei ut i sjøen, gruer mange italienere seg til en ny tørkesommer. Minnene fra fjorårets langvarige hete skremmer.

I vinter ble det igjen satt varmerekorder i en rekke europeiske land, og det falt uvanlig lite snø og regn.

I Sør-Europa er våren preget av at jordsmonnet fortsatt er ekstremt tørt. Trolig blir jordbruket svært negativt påvirket også i år.

I Italia er vannstanden i mange vassdrag allerede faretruende lav.

Også i vår strømmer turistene til, og mange benytter seg av den spesielle muligheten til å vasse ut til øya San Biagio. Normalt må man bruke båt eller legger på svøm.

Men den lave vannstanden bekymrer både myndighetene og innbyggerne. I tillegg til å være Lombardias mest populære turistmål er Gardasjøen også en av regionens viktigste ferskvannsreservoar.

Den ekstreme varmen i Europa i fjor sommer førte til at flere land opplevde ekstrem tørke. I Italia tørket også elver og bekker ut – og i løpet av sommeren ble Italias lengste elv Po til en lang tørr, strekning av sand.

Lombardias regionale leder, Attilio Fontana, forteller at nivåene i en rekke av områdets vannkilder allerede nå er nær halvparten av hva de vanligvis er.

– Situasjonen er fortsatt vanskelig – og mangelen på nedbør hjelper neppe, sier Fontana til avisa Brescia Today.

Alt i mars gikk myndighetene i Trentino-Syd-Tirol-regionen ut og forbød produksjon av kunstsnø ved regionens mange skisteder. Årsaken var vannmangel, skriver avisa La Repubblica.

Nedbøren i denne regionen har vært godt under gjennomsnittet det siste halvannet året. Mangelen på nedbør har ført til at vannstanden i elven Adige, Italias nest lengste elv, har vært godt under normalen.

Guvernør Arno Kompatscher har anmodet innbyggerne om å spare vann og bruke det på en «nøysom, bærekraftig og effektiv måte». Oppfordringen er blant annet bare å bruke oppvaskmaskiner og vaskemaskiner når de fulle – og dusje istedenfor å bade.

Mangelen på regn gjorde at gondoler, vanntaxier og ambulanser fikk problemer med å navigere i flere av byens kanaler, spesielt i tider med lavvann.

I Gardasjøen er vannstanden den laveste som er målt på 70 år. Italias største innsjø ligger i den nordlige Lombardia-regionen, omkranset av bratte fjellsider både på østsiden og vestsiden. Den vakre sjøen er et svært populært turistmål.

Situasjonen i Lombardia er langt fra enestående i Italia eller for andre land i Sør-Europa.

Elva Po har allerede et vannunderskudd på mellom 60 og 70 prosent.

Tidligere i år slo også myndighetene i turistmagneten Venezia, som ligger innerst i Adriaterhavet, alarm om uvanlig lav vannstand.

(©NTB)

Flere nyheter: