Menu
Fem republikanere møtes til en tredje debatt i primærvalget natt til torsdag norsk tid. Debatten finner sted i Miami. Halvannen mil unna møter ekspresident Donald Trump, som dominerer på meningsmålingene, velgere. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB

Israel, utenrikspolitikk og Trump på agendaen i Republikanernes tredje debatt

Utenrikspolitikk og krigen mellom Israel og Hamas ventes å bli sentralt når Republikanerne onsdag møtes til ny presidentdebatt. Trump står over nok en gang.

Av NTB | 08.11.2023 10:19:48

Krig og konflikter: Istedenfor å delta på debatten i Miami, vil ekspresident Donald Trump møte velgere i forstadsbyen Hialeah, rundt 16 kilometer unna. Trumps forklaring på den manglende deltakelsen er at han leder stort på målingene.

Trumps vedvarende overtak kommer til tross for at han er tiltalt i fire straffesaker, og at han i disse dager vitner i et sivilt søksmål mot ham i New York.

Debatten starter kl. 2 natt til torsdag norsk tid.

Stemmegivningen i nominasjonsvalget starter i delstaten Iowa i januar, og ingen av de fem har klart å rokke ved Trumps dominans. På en sammenstilling av nasjonale målinger for primærvalget, som statistikknettstedet FiveThirtyEight har laget, har Trump 57 prosents oppslutning.

Nærmest er DeSantis med 14 prosent, fulgt av Haley med 9 prosent. Deretter følger Ramaswamy med 5 prosent, Christie med 3 prosent og Scott med 2 prosent.

Flere av dem har angrepet hverandre i håp om å framstå som et troverdig alternativ til Trump. Særlig har de understreket utenrikspolitiske forskjeller.

Flere har også kritisert ekspresidenten for kritikk av den israelske militærledelsen i kjølvannet av Hamas-angrepet 7. oktober og for å ha sagt at Hizbollah, en av gruppene som kjemper mot Israel, er «veldig smarte».

Alle kandidatene har vært tydelige i støtten til Israel etter angrepet og den påfølgende massive bombarderingen av Gazastripen.

– Selv om han ikke er på scenen, og alle disse kandidatene på et vis slåss om andreplassen, så mener jeg at det er verdt det. For om denne valgkampen raskt går over til å være en kamp mellom to personer, hvem vet da hvordan dynamikken vil være, sier han til nyhetsbyrået AP.

Videre påpeker han at Trump står sterkt, men at det finnes «mange velgere i Iowa og New Hampshire som er åpne for noen andre».

I et notat fra DeSantis-valgkampen til pengegivere sendt denne uka, ble det hevdet at han ligger best an til å forhindre at Trump stikker av med seieren i delstaten. Videre het det at de andre kandidatene i beste fall kun kan håpe på å spolere dette forsøket.

Fra Haleys folk heter det at det er «dødt løp» mellom de to i Iowa. Notatet nevner ikke Trumps ledelse.

De to har også begge blitt tydeligere i kritikken av Trump de siste ukene. Haley gikk i oktober hardt ut mot Trumps komplimenter til autoritære ledere og beskrev lederstilen hans med «kaos, feider og drama» som farlig.

DeSantis, som har posisjonert seg nærmere Trump politisk og forsøkt å vinne støtte fra ekspresidentens velgerbase, har de siste dagene spurt om Trump kan «finne baller til å møte opp i debatten».

Ramaswamy har forsøkt å posisjonere seg som en arvtaker til Trumps «America first»-politikk og sagt at USA må unngå såkalte «evige kriger» og heller rette søkelyset mot Kina.

Christie har nesten utelukkende fokusert på primærvalget i New Hampshire, og han har blitt valgkampens mest framtredende Trump-kritiker.

Scott håper på å avslutte sterkt i Iowa, der han flørter med delstatens evangelisk kristne og bruker store summer på reklame.

De fem som skal delta, er tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, Florida-guvernør Ron DeSantis, senator Tim Scott fra South Carolina, tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie og forretningsmannen Vivek Ramaswamy.

Strateg David Kochel, som har vært rådgiver i flere republikanske presidentvalgkamper, sier at debatten – til tross for Trumps fravær – gir kandidater som DeSantis eller Haley muligheten til å stikke seg fram.

Kampen mellom Haley og DeSantis har blitt trappet opp de siste ukene, og Haley kan se ut til å ha knepet inn betydelig på DeSantis’ forsprang i Iowa.

De tre siste kandidatene har valgt ulike spor.

(©NTB)

Flere nyheter: