Menu
Palestinere leter gjennom ruinene etter Israels angrep i Nuseirat-flyktningleiren. Hamas og sykehusansatte hevder at mer enn 200 palestinere ble drept i aksjonen der Israel løslot fire gisler. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Israel reddet ut fire gisler i aksjon der 210 palestinere hevdes drept

Israel reddet ut fire Hamas-gisler i en aksjon på Gazastripen lørdag. En sykehus-talsperson og Hamas' pressekontor hevder at mer enn 200 palestinere ble drept.

Av NTB | 09.06.2024 01:13:04

Politikk: Aksjonen for å redde ut gislene sammenfalt med intense luftangrep i Nuseirat-flyktningleiren sentralt på Gazastripen. En talsperson for det israelske militæret (IDF) sier at aksjonen fant sted sentralt i et boligområde i Nuseirat, der Hamas holdt gislene i to separate boligblokker.

Soldatene ble kraftig beskutt under aksjonen og svarte med å skyte «fra lufta og fra bra bakken», ifølge IDF-talsmann Daniel Hagari.

– Vi vet om mindre enn 100 palestinske døde. Jeg vet ikke hvor mange av dem som er terrorister, sa han i en brifing med pressen.

109 døde, blant dem 23 barn og elleve kvinner ble tatt til al-Aqsa-sykehuset, opplyser talsperson Khalil Degran til AP. Han sier at det også ble tatt imot mer enn 100 sårede.

Ifølge ham har sykehusene al-Aqsa og al-Awda tatt imot til sammen 210 døde. Degran sier han har snakket med lederen for al-Awda-sykehuset. Hamas’ pressekontor hevder at minst 210 palestinere ble drept, og at mange flere ble såret.

APs journalister sier at de så flere titalls døde bli brakt til al-Aqsa fra Nuseirat-leiren og Deir al-Balah.

Nabolandene Egypt og Jordan fordømmer angrepene mot Nuseirat-leiren. Egypts utenriksdepartement omtaler det som et «åpenbart brudd på alle folkerettens regler». IDF sier at de angrep «trusler mot våre styrker i området». De legger til at en soldat ble drept.

Angrepet skjedde bare to dager etter at minst 37 personer ble drept i et israelsk angrep mot en FN-drevet skole i flyktningleiren. Nuseirat har blitt utsatt for tunge israelske luftangrep i krigen, og det har også vært harde bakkekamper øst i leiren.

De ble hentet ut fra to separate steder i Nuseirat-flyktningleiren lørdag morgen, sier militæret. De fire ble bortført fra Nova-festivalen i Israel 7. oktober.

– Vi er glade for å ha dere hjemme, sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant i en uttalelse til de fire, som har tilbrakt 246 dager i fangenskap.

Operasjonen var «dristig, glimrende planlagt og utført på ekstraordinært vis», ifølge Gallant.

– Den heroiske operasjonen er en mirakuløs triumf, sier organisasjonen Hostages and Missing Families Forum i en pressemelding.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover i en uttalelse å fortsette krigføringen på Gazastripen fram til alle gisler er befridd. Etter lørdagens aksjon har Israel hentet ut til sammen sju gisler i slike aksjoner. I tillegg kommer løslatelsen av rundt halvparten av gislene under den ukelange våpenhvilen i november.

Ett gissel ble befridd etter Hamas-angrepet i oktober, mens to gisler ble hentet ut av Rafah i februar. Israelske styrker har hentet ut minst 16 døde, ifølge regjeringen.

Hamas hevder at flere gisler ble drept i lørdagens aksjon, noe Israel blankt avviser.

En amerikansk gruppe bidro til prosessen med å lokalisere og redde ut gislene, opplyser en ikke navngitt tjenesteperson i Biden-administrasjonen til AP. President Joe Biden ønsket lørdag nyheten om gisselløslatelsen velkommen.

– Vi kommer ikke til å slutte å jobbe før alle gislene kommer hjem og det inngås en våpenhvile, sa Biden.

Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte rundt 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober. Over 100 av dem er antatt å fremdeles være på Gazastripen, men det er uvisst om de er i live.

Rundt 1200 ble drept i Hamas-angrepet, og siden er minst 36.700 palestinere drept i de israelske angrepene på Gazastripen, ifølge helsedepartementet der.

Ambulansearbeidere og innbyggere i Nuseirat sier at mange titalls ble drept i angrepet, og at døde menn, kvinner og barn ble liggende rundt et marked og en moské.

Israel navngir de befridde gislene som Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrej Kozlov (27) og Shlomi Ziv (41). De er ved god helse, ifølge IDF.

IDF utførte redningen av de fire gislene sammen med landets luftstyrker og antiterrorpolitiet i Nuseirat lørdag morgen, heter det i uttalelsen fra IDF.

Flere nyheter: