Menu
Det israelske angrepet i Jenin mandag beskrives som et av de største på den okkuperte Vestbredden på 20 år. Den palestinske flyktningleiren huser rundt 14.000 flyktninger på under en halv kvadratkilometer. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB

Israel angriper palestinsk flyktningleir med droner og soldater – minst åtte drept

Flere hundre soldater deltar i en av de største israelske militæraksjonene på den okkuperte Vestbredden på 20 år. Minst åtte palestinere er drept i Jenin.

Av NTB | 03.07.2023 21:03:13

Politikk: Blant dem som ble drept i flyktningleiren Jenin mandag, er tre tenåringsgutter, ifølge palestinske myndigheter. I tillegg er rundt 50 palestinere såret.

Israel omtaler angrepet som en «omfattende kontraterrorisme-operasjon». Nærmere 2000 soldater deltar, og militære droner har ifølge hærens talsmann utført en rekke angrep i flyktningleiren.

En talsmann for de israelske styrkene sier at målet er å beslaglegge og ødelegge våpen.

Angrepet minner om de omfattende militæroperasjonene som israelske styrker gjennomførte på den okkuperte Vestbredden under den andre intifadaen for rundt 20 år siden.

– Flyktningleiren i Jenin er tett befolket. Sivile og skadde må kunne forlate området, og det må gis humanitær tilgang, med sikkerhet for hjelpearbeidere, sier Huitfeldt i en epost til NTB.

– Det som skjer i flyktningleiren, er ekte krig, sier den palestinske ambulansesjåføren Khaled Alahmad.

– Det var angrep fra lufta rettet mot leiren. Hver gang vi kjører inn med rundt fem til sju ambulanser kommer vi tilbake med dem fulle av sårede mennesker, sier han.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa har de israelske styrkene sperret gater og veier i flyktningleiren, og israelske soldater har inntatt hus og plassert skarpskyttere på hustak.

Vannforsyningen er også kuttet som følge av alvorlig skade på infrastrukturen, ifølge de lokale myndighetene.

Jenin-brigadene, som består av flere militante grupper med base i flyktningleiren, sier de kjemper mot de israelske styrkene og hevder å ha skutt ned en av dronene.

Til avisa Haaretz opplyser talspersoner at operasjonen i Jenin kan komme til å pågå i flere dager. En israelsk soldat er lettere såret, ifølge hæren.

Soldatene har blant raidet en moské, der den israelske hæren hevder den fant våpen gjemt i en tunnel. Minst tre våpenfabrikker er funnet i Jenin i løpet av dagen, og store mengder sprengstoff er beslaglagt, ifølge hæren.

– Bulldosere ødelegger gatene, skarpskyttere er inne i hus og på hustak, droner angriper hus, og palestinere drepes i gatene, sier den palestinske aktivisten Jamal Huweil i Jenin.

Han spår at den israelske aksjonen vil mislykkes.

– De kan ødelegge flyktningleiren, men vil mislykkes igjen, for den eneste løsningen er en politisk løsning der en palestinsk stat opprettes og okkupasjonen tar slutt, sier Huweil.

Mandag kveld sa Abbas at han setter sikkerhetssamarbeidet med Israel på pause. Presidenten ber samtidig om «internasjonal beskyttelse for vårt folk».

FNs spesialkoordinator Tor Wennesland forteller at han har vært i kontakt med alle relevante parter om å «raskt trappe ned situasjonen, samt sikre humanitær tilgang og leveranser av nødvendig medisinsk og annen hjelp til Jenin».

– Alle må sikre at sivilbefolkningen beskyttes, understreker han.

USA stemmer i.

– Det er nødvendig å ta alle mulige forholdsregler for å forhindre tapet av sivile liv, sier en talsperson for amerikansk UD og legger til:

– Vi støtter Israels sikkerhet og retten til å forsvare sitt folk mot Hamas, palestinsk hellig krig (Jihad) og andre terroristgrupper.

Nabolandene Jordan og Egypt fordømmer volden, det samme gjør Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) og De forente arabiske emirater.

I juni ble tre militante palestinere drept i et droneangrep mot en bil i Jenin, det første israelske droneangrepet der siden 2006.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk anklaget Israel for utenomrettslige henrettelser etter angrepet.

– De israelske sikkerhetsstyrkene begår stadig flere ulovlige drap på palestinere, inkludert det som framstår som utenomrettslige henrettelser, sa han.

Det siste året har israelske styrker i økende grad møtt væpnet palestinsk motstand når de har rykket inn i Jenin-leiren.

Noen dager før droneangrepet i juni, satte Israel for første gang på 20 år inn kamphelikoptre som følge av dette.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er dypt urolig over volden i Jenin, der flyktningleiren huser rundt 14.000 palestinere på under en halv kvadratkilometer.

Blant de drepte er en 16-åring og to 17-åringer, ifølge det palestinske helsedepartementet. Tilstanden til ti av de sårede blir betegnet som kritisk. I en separat hendelse ble en 21-åring skutt og drept av israelske styrker i nærheten av Ramallah.

Pansrede bulldosere rullet mandag gjennom de trange gatene i leiren og ødela bygninger mens de banet vei for israelske soldater. Samtidig forsøkte militante palestinere å drive dem tilbake.

Den israelske hæren tvitrer at de ikke vil forholde seg passive mens «terrorister fortsetter å skade sivile mens de bruker Jenin-leiren som gjemmested».

Angrepet startet grytidlig på morgenen. Svart røyk steg opp fra leirens travle gater til lyden av skuddsalver og summing fra droner.

En talsmann for Palestinas president Mahmoud Abbas kaller det israelske angrepet mot flyktningleiren «en ny krigsforbrytelse mot vårt forsvarsløse folk».

Jenin er blant åtte palestinske byer som utgjør område A, der palestinske myndigheter ifølge Oslo-avtalene skal ha full sivil og sikkerhetsmessig kontroll.

(©NTB)

Flere nyheter: