Menu
Illustrasjonsbilde av OL-ringene. Foto: Torstein Bøe / NTB

IOC åpner for russere og belarusere i OL – Kjøll kaller det uakseptabelt

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ønsker ha utøvere fra Russland og Belarus i Paris-OL i 2024.

Av NTB | 25.01.2023 20:35:02

Sport: I en uttalelse hevder IOC at et klart flertall av utøverrepresentantene vil la russere og belarusere delta under nøytralt flagg.

IOC-styret møttes onsdag for å drøfte videre sanksjoner mot Russland og Belarus.

– Dagens uttalelse oppsummerer en omfattende konsultasjonsprosess så langt. Og beskriver forutsetningene for videre prosess for eventuell deltakelse av russisk/belarusisk pass fremover, skriver styremedlem i IOC, Kristin Kloster Aasen, i en SMS til VG.

I pressemeldingen skriver IOC blant annet at «ingen idrettsutøvere skal forhindres fra å konkurrere basert på hvilket pass man har».

– I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt, sier Kjøll.

IOC stiller to krav til de russiske og belarusiske utøverne som ønsker å stille i OL. De kan ikke ha utvist støtte til krigen i Ukraina, og de må også oppfylle Wadas antidopingregelverk og følge antidopingregimet.

– Vi diskuterte diplomatiske steg for å få slutt på krigen. Jeg understreket særlig at utøvere fra Russland ikke bør ha noen plass i OL i Paris, skrev Zelenskyj på Telegram etter telefonsamtalen med Macron.

Det var tirsdag elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina.

Siden har Russland vært utestengt av IOC og store deler av idrettsverdenen. Det har også vært sanksjoner mot Belarus for landets rolle i krigen.

De neste olympiske lekene arrangeres i Paris i 2024 og Milano/Cortina i 2026.

Til NRK sier Norges idrettspresident Berit Kjøll at det norske standpunktet ikke har endret seg når det kommer til russisk og belarusisk deltakelse.

Så sent som tirsdag kveld sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron at russere ikke må få delta i Paris-OL neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: