Menu
De norske spillerne etter VM-tapet for Spania etter fire ekstraomganger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges gulldrøm knust etter fire ekstraomganger: – Ikke kyniske nok

Sander Sagosen og de norske håndballgutta tapte et høyintenst VM-drama mot Spania 34-35. Semifinaleplassen forsvant etter doble ekstraomganger.

Av NTB | 25.01.2023 20:35:16

Sport: Norge kunne sikret straffekastkonkurranse, men Kristian Bjørnsens skudd ble stoppet.

– Vi hadde seieren langt ned i lomma, men var ikke kyniske nok. Vi må lære av dette, sa Sagosen til NTB etterpå.

Norge ledet 25-24 og hadde ballen med noen sekunder igjen på kampuret i ordinær tid. Da blåste dommerne av et norsk angrep for passivt spill. Der var Bjørnsen svært involvert.

Spania kontret og utlignet i siste sekund. Dermed måtte det ekstraomganger til.

– Hva skal man si? Det er noe av det sureste jeg har vært med på. Vi viser en utrolig moral, og vi hadde egentlig seieren der. Det er så utrolig små marginer, sa landslagssjef Jonas Wille til Viaplay og fortsatte:

– Det gikk egentlig etter planen, men så dømmer dommerne passivt der siden vi ikke tok den målsjansen. Men det er ikke så lett å vurdere hva tiden er, det er en tidelsvurdering som går litt galt.

Bjørnsen hadde en siste sjanse, men hans skudd ble stoppet av Spanias keeper.

– Jeg har hatt det bedre. Jeg er med i to situasjoner som ødelegger for laget, og det er ekstremt bittert akkurat nå, sa Bjørnsen og utdypet:

– Jeg tenkte at jeg ikke hadde en helt klar målsjanse, men det var fryktelig dårlig vurdert.

Skuffelsen var enorm i den norske leiren etter nederlaget. Norge hadde seieren godt i hånden før Spania fikk muligheten til å utligne til 25-25.

I stedet må de norske gutta gjennom et sluttspill sammen med de andre taperlagene fra kvartfinalen. Slik skal plasseringene fem til og med åtte fordeles.

Norge hadde en ypperlig mulighet til å slå Spania, men fikk ikke ut hele sitt potensial.

Spanjolene gjorde flere tekniske feil og skjøt ikke bra i innledningen av oppgjøret. Det ga Norge alle muligheter til å få en åpning de nesten ikke engang kunne drømme om.

Men 7-3-føringen ble til 7-7 i løpet av noen få minutter etter en dårlig norsk periode. To av Spanias scoringer gikk inn i tomt norsk mål.

Andreomgangen ble vært jevn og spennende. Perez de Vargas var god, men Norge ledet ved flere anledninger. Sterk var også Norges keeper Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås på et par straffekast.

Likevel holdt det ikke inn for Willes norske lag.

Spania har to bronse (VM og OL) og ett sølv (EM) fra de tre siste mesterskapene. Nasjonen er én av de virkelige tungvekterne i herrehåndballen.

Norge har fire mesterskap på rad uten å nå semifinale. EM i 2024 spilles i Tyskland. Det blir neste norske mulighet til å sikre medalje.

Senere samme år arrangeres OL-håndballen i Paris og Lille. Norge er ikke sikret plass der, men kan kvalifisere seg via europamesterskapet eller i OL-kvalturneringer våren neste år.

I ekstraomgangene ble Bjørnsen (34 år, eldste norske spiller) redningsmann med sin 29-29-utligning i siste sekund. Spenningen fortsatte på høyt nivå i ytterligere ti minutter, men Norge kom til kort.

Det norske laget grep initiativet i kampen fra avkast og gikk opp i 6-2-ledelse etter vel sju minutter. Spanias superkeeper Gonzalo Perez de Vargas fikk en fryktelig start, og ballene forsvant inn i nettet bak ham.

Spanjolene tok ledelsen for første gang på 10-9 (21 minutter), men Norge snudde til 13-12 ved pause.

Norge kom til kampen med seks strake seirer i VM, men i Spania ventet den første virkelige klassemotstanderen.

(©NTB)

Flere nyheter: