Menu
Tretten bru over Gudbrandsdalslågen kollapset 15. august 2022. Foto: Geir Olsen / NTB

Innlandet fylkeskommune fikk ingen løfter fra staten om Tretten bru

Staten må ta hele det økonomiske ansvaret for brukollapsen på Tretten, mener Innlandet fylkeskommune. For tidlig å konkludere, svarer samferdselsministeren.

Av NTB | 20.09.2023 15:12:33

Økonomi og næringsliv: – Vi hadde et godt møte der Innlandet la fram sine synspunkter knyttet til Tretten bru, og ansvarsforholdet slik de ser det. Vi hadde en ryddig diskusjon, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Han sier imidlertid at det må være ytterligere dialog rundt statlig finansiering og kompensasjon for brukollapsen 15. august 2022. Det er totalt snakk om utgifter på 400–500 millioner kroner, som blant annet dekker over midlertidig bru og gjenoppbygging av ny bru, ifølge Innlandet fylkeskommune.

– Det skulle bare mangle etter alt som har kommet fram. Den som har ansvaret, må også ta regningen, sa fylkesordfører Aud Hove (Sp) i en pressemelding onsdag morgen.

Hun møtte sammen med fylkesvaraordfører Per-Gunnar Sveen (Ap) og ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) i Øyer kommune samferdselsministeren onsdag.

Fylkeskommunen baserer kravet på at Statens vegvesen ikke fulgte opp de rapporter som forelå om at brua ikke var tilstrekkelig dimensjonert og hadde andre svakheter.

Departementet stusser i likhet med Innlandet om hvordan saken ble håndtert i 2016.

Under møtet ble det også diskutert hvordan man skal håndtere gjenoppbygging av Randklev bru, og at det er viktig at Bane Nor og Innlandet fylkeskommune samarbeider, slik at man unngår dobbeltarbeid.

Dette mener Innlandet bør tas av staten.

– Det er viktig å få på plass ytterligere rapporter, både Statens vegvesens eksterne gjennomgang og del 2 av rapporten fra Statens havarikommisjon, før vi setter oss sammen på ny, sier Nygård.

(©NTB)

Flere nyheter: