Menu
Det er ingen tegn på at det blir færre innleggelser, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Ingen tegn til færre innleggelser – sykehusene hever beredskapen

Pågangen av pasienter i helsetjenesten var stabilt høy gjennom hele romjula, uten tegn til nedgang. De aller fleste innleggelsene var akuttinnleggelser.

Av NTB | 03.01.2023 15:55:33

Medisin og helse: Helsedirektoratet har foreløpig ikke fått oppdaterte smittetall fra dagene etter juleferien. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer imidlertid i en epost til NTB at det verken har vært færre pasienter i helsetjenesten eller nedgang i antall innlagte.

Han sier det er vanskelig å forutsi når vinterens smittetopp for korona og influensa vil komme.

– Når det gjelder covid-19, har antallet inneliggende pasienter vært ganske uendret de siste to-tre ukene. I går lå det eksempelvis 368 pasienter på sykehus med covid-19-diagnose. Antallet influensapasienter har derimot steget brattere de siste ukene, derfor er det grunn til å tro at influensabølgen vil fortsette i noen uker til. Forhåpentligvis vil vi nå toppen i løpet av januar måned, skriver han.

– Vanlige vintre måler vi i januar – februar om lag 1500–2000 innleggelser for luftveisinfeksjoner hver uke. I uke 50 passerte vi to tusen med korona, influensa og lungebetennelse som de største gruppene. Vi vil nok komme noen hundre over dette igjen, før det snur, skriver han i en epost til NTB.

– Slike hevinger av beredskapsnivået gjøres først og fremst for å styrke ledelse og koordinering av pasientflyt ved sykehusene. De sier ikke nødvendigvis noe om kapasitetsnivået eller alvorligheten i situasjonen isolert sett, påpeker Nakstad.

Vestre Viken opplyser at de ved å justere til gult beredskapsnivå fordeler belastningen, sikrer tilstrekkelig bemanning og kritisk kompetanse.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet opplyser at det kommer ny ukesrapport om smittesituasjonen torsdag. Forrige rapport kom rett før jul.

Belastningen skyldes dels mange pasienter, og dels at mange helseansatte er syke selv. Flere sykehus har økt sitt beredskapsnivå i jula. Tirsdag gikk Vestre Viken over til gult nivå, mens Helse Fonna gikk til grønt.

(©NTB)

Flere nyheter: