Menu
I Kerala og India venter folk på at sommerheten skal avløses av monsunen, som både kjøler ned luften og bringer livsviktig regn til subkontinentet. Årets regntid er forsinket, men meteorologene tror monsunen vil starte i løpet av de nærmeste dagene lengst sør i landet. Illustrasjonsfoto: Mahesh Kumar A. / AP / NTB

India venter i spenning på forsinket monsun

Årets monsun var ventet til Sør-India i helgen, men meteorologene sier folk må vente noen dager til på det livgivende regnet.

Av NTB | 05.06.2023 11:48:49

Vær: Vindstrømmer i Arabiahavet har trukket fuktigheten ut fra kysten og redusert skylaget over Kerala lengst sør i India, sier en tjenestemann i Indias nasjonale værtjeneste IMD.

Meteorologene hadde forventet at årets monsun skulle startet lørdag. 4. juni ville vært den seneste startdatoen på fire år for værfenomenet som bidrar med rundt 70 prosent av nedbøren som gir vann til jordbruket og fyller opp reservoarer og vannførende lag i bakken.

Nesten halvparten av jordbruksområdene i landet med rundt 1,4 milliarder innbyggere er avhengig av monsunregnet som faller mellom juni og september. Starten på monsunen er avgjørende for sommerens avlinger. Når regntiden starter sent, kan det føre til forsinkelser i planting av ris, bomull, mais, soya og sukkerrør.

En annen tjenestemann fra IMD sier at monsunen ligger an til å rykke fram i økt tempo og nå hele landet i tide.

– La oss håpe den beveger seg raskt når den først når Kerala, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: