Menu
En vedlikeholdslader er noe alle bileiere burde ha uavhengig av om bilen går på strøm eller diesel. De er ikke så kostbare og enkle å bruke. Jevnlig vedlikeholdslading gjennom høsten og vinteren gjør at bilbatteriet er i form når du trenger det mest. (Foto: NAF)

Husk å lade det lille elbil-batteriet

Unngå startvansker i kulda - Lad opp det lille batteriet i elbilen.

Av Egil M Solberg | 01.12.2023 08:01:04

Kulde: Startvansker er den hyppigste årsaken til at NAFs bilbergere må rykke ut, også til elbiler.

– Det lille batteriet i elbilen må også være i toppform for å komme seg gjennom kuldeperioder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er mye snakk om det store hovedbatteriet i elbiler, men elbilene har også det gode gamle startbatteriet, slik andre biler har.

Setter ikke fyr på motoren

I mange elbiler er startbatteriene mindre enn i bensin- og dieselbiler, siden jobben deres ikke er like omfattende.

– I en bensin- eller dieselbil skal batteriet bokstavelig talt sette fyr på motoren, mens det i en elbil starter en enkel elektromotor, sier Sødal.

I tillegg til å starte bilene brukes startbatteriet til oppgaver som klimaanlegget, varme i seter, lys og lignende.

Kan få vansker av å stå lenge

Statistikken fra veihjelpen til NAF viser at startvansker er årsaken til flest utrykninger hele året og det topper seg når det blir kaldere i været. Nå er det kaldt i store deler av landet og det skal bli kaldere i dagene fremover. Planlegger du en tur til fjells er det ekstra viktig å gi startbatteriet litt pleie.

– Når bilen står parkert i flere dager er det fort gjort at startbatteriet tappes for strøm om det er litt lite strøm på det fra før, sier NAF-rådgiveren. – Derfor er det lurt å lade opp startbatteriet med en vedlikeholdslader før du tar turen til fjells, fortsetter han.

En vedlikeholdslader er noe alle bileiere burde ha uavhengig av om bilen går på strøm eller diesel. De er ikke så kostbare og enkle å bruke. Jevnlig vedlikeholdslading gjennom høsten og vinteren gjør at bilbatteriet er i form når du trenger det mest.

Flere nyheter: