Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde torsdag et møte med Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan, der temaet blant annet var landets krigføring i Jemen. Foto: AP / NTB

Huitfeldt møtte Saudi-Arabias utenriksminister

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) diskuterte torsdag forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia med landets utenriksminister Faisal bin Farhan.

Av NTB | 08.06.2023 18:18:54

Politikk: Møtet fant sted på sidelinjen av et møte i Riyadh der ministre fra landene som er med i den internasjonale koalisjonen mot IS, deltok.

– På ministermøtet i Riyadh skal vi vise samhold og styrke i kampen mot terrorisme, het det i en pressemelding fra Huitfeldt før møtet.

Huitfeldt hadde også et bilateralt møte med Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan. Ifølge det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA diskuterte de to «regionale og internasjonale spørsmål av felles interesse.»

Styrking av forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia var også tema, ifølge nyhetsbyrået.

Utenriksdepartementet har ikke kommentert inn holdet i samtalen med bin Farhan ut over dette.

Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen i Jemen, som etter år med kaos hadde tatt kontroll over hovedstaden Sana og store områder nord i landet.

Landet har siden gjennomført over 25.000 flyangrep mot Jemen og bidratt til det FN har omtalt som den verste humanitære krisen i vår tid.

I fjor ble 196 dødsdømte henrettet ved halshogging i Saudi-Arabia, og dette var ifølge Amnesty det høyeste antallet på over 30 år. Menneskerettsforkjempere og kritikere av kongefamilien fengsles, og kvinner er underlagt et mannlig vergesystem.

– Fullstendig forakt for menneskeliv og internasjonal rett, konstaterte generalsekretær John Peder Egenæs da Amnesty i forrige måned la fram sin siste rapport.

Huitfeldt opplyser i en Twitter-melding at menneskerettigheter og situasjonen i Jemen, Palestina og Sudan var tema under samtalen.

Kongedømmet, der kronprins Mohamed bin Salman regnes som den reelle lederen, anklages også for grove brudd på menneskerettighetene av Amnesty International og andre.

(©NTB)

Flere nyheter: