Menu
Folk står rundt kistene til en rekke demonstranter som ble drept i uro i Juliaca i Peru i januar. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch anklager landets sikkerhetsstyrker for utenomrettslige og vilkårlige drap, samt flere andre overgrep. Foto: Jose Sotomayor / AP / NTB

HRW anklager peruanske sikkerhetsstyrker for overgrep

Politi og militæret har trolig begått utenomrettslige drap og andre alvorlige overgrep mot demonstranter i Peru de siste månedene, ifølge Human Rights Watch.

Av NTB | 26.04.2023 11:24:05

Politikk: Peru har vært kriserammet siden desember, da daværende president Pedro Castillo, som sto overfor flere korrupsjonsetterforskninger, forsøkte å oppløse kongressen. Han ble i stedet stilt for riksrett, fengslet og erstattet av visepresident Dina Boluarte.

Maktskiftet førte til omfattende og langvarig uro og store demonstrasjoner, spesielt sør i landet der Castillo har flest støttespillere. Castillo og støttespillerne mener anklagene om korrupsjon er politisk motivert.

Uroen er den verste i Peru på over 20 år.

HRW har verifisert mer enn 37 timer med video og 663 bilder fra demonstrasjonene og gjennomgått en lang rekke dokumenter. Organisasjonen slår i rapporten fast at minst 39 mennesker døde etter å ha blitt skutt. Mer enn 1.300 er skadd, inkludert hundrevis av politibetjenter.

Organisasjonen sier at sikkerhetsstyrker har brukt våpen mot demonstranter flere steder utenfor Lima. De sier at alle typer ammunisjon som er blitt brukt til å drepe, er kompatible med automatvåpnene og pistolene som sikkerhetsstyrkene har brukt.

Videre heter det at politiet ikke har beslaglagt noe våpen fra demonstrantene, og at HRW ikke har klart å finne bilder av demonstranter som bærer våpen.

Fem sivile er blitt drept av hagleskudd, og én demonstrant ble trolig drept da en tåregassbeholder ble avfyrt fra kloss hold, ifølge HRW. Organisasjonen har ikke klart å fastslå dødsårsaken i de tre siste av de 49 drapene.

HRW mener drapene i tråd med internasjonalt lovverk mest sannsynlig er utenomrettslige eller vilkårlige drap, som staten er ansvarlig for.

Demonstranter er også blitt utsatt for massepågripelser og fysisk og psykisk mishandling i varetekt rundt om i landet, skriver HRW.

– Politiet synes å ha misbrukt en for vidtrekkende forskrift som lar dem ta folk inn i varetekt for å verifisere identiteten deres, i et forsøk på å skremme demonstranter, skriver gruppa.

– Myndighetene i Lima har ikke klart å ta tak i, eller engang diskutere, røttene til uroen, inkludert marginaliseringen av urfolk og folk på landsbygda, skriver HRW.

Regjeringens retorikk synes å unnskylde eller bagatellisere maktmisbruket, og heller ikke de øverste sivile myndighetene som holder oppsyn med sikkerhetsstyrkene, ser ut til å gjøre nok, ifølge HRW.

Organisasjonen stiller spørsmål ved om dette utgjør tjenesteforsømmelse eller til og med medskyldighet i overgrepene.

Landets innenriksdepartement hadde da rapporten ble publisert, ikke åpnet etterforskning av overgrepene mot demonstranter eller journalister, og ingen politifolk hadde blitt irettesatt eller tatt ut av tjenesten.

Samtidig forsøker deler av kongressen aktivt å styrke egen makt, blant annet gjennom forsøk på å svekke landets valgmyndigheter og ombudsmannen for menneskerettigheter.

Det er fremmet nye korrupsjonsanklager mot Boluarte, og flere titall kongressmedlemmer er under etterforskning.

Organisasjonen trekker særlig fram at USA og Canada ikke har fordømt drapene eller de andre alvorlige overtrampene.

Samtidig har Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras og Mexico forsvart Castillo og oversett hans forsøk på å oppløse kongressen og overstyre domstolen, heter det videre.

I tillegg synes få regjeringer å være opptatt av utfordringene mot Perus demokratiske institusjoner, blant dem valgmyndighetene, som kommer fra deler av kongressen, skriver HRW.

Ifølge landets ombudsmann for menneskerettigheter er 49 sivile blitt drept.

Også Amnesty anklager landets sikkerhetsstyrker for overdreven voldsbruk.

HRW anklager Boluartes regjering for å ignorere maktmisbruk og overgrep fra sikkerhetsstyrkene, og for å ikke ta tak i årsakene til uroen.

Boluarte, statsminister Alberto Otárola og flere andre statsråder er under etterforskning for drap og andre overgrep i forbindelse med demonstrasjonene.

Regjeringer i andre land har i stor grad stått på sidelinjen mens overgrepene har pågått, mener HRW.

(©NTB)

Flere nyheter: